Majoritatea românilor își doresc ca imunitatea parlamentară să fie restrânsă strict la declarațiile politice și aceștia să poată fi reținuți, arestați și percheziționați ca orice muritor de rând.
Avem deja o decizie a CCR, care, analizând exact o asemena inițiativă inclusă în proiectul de revizuire a Constituției promovat de Președintele României în anul 2011, a stabilit că imunitatea face parte din zona nerevizuibilă a Constituției.
De ce anume este așa a explicat pentru ziare.com profesorul de drept constituțional Gheorghe Iancu:
„Parlamentul a luptat sute de ani pentru autonomie și pentru asta a tăiat multe capete de regi. Ea presupune ca Parlamentul să fie consultat când se ia vreo măsură împotriva unui membru al său, așa cum se întâmplă și în cazul puterii executive și în cel al puterii judecătorești. (…)
Egalitate nu înseamna egalitarism. Oamenii se afla în situații diferite si atunci și regulile sunt diferite. Autonomia Parlamentului îi permite acestuia să fie de acord sau nu cu solicitarea procurorilor. Parlamentarul este desigur om ca și noi, dar are un statut diferit de al nostru, e în altă situație juridică pentru care se aplică alte reguli”, spune Gheorghe Iancu.
Discuția este pur teoretică. Politicienii români nu sunt dornici de a renunța la imunitatea care îi apără de închisoare atunci când fură din bugetul statului.
Până când DNA nu va reuși să răzbată cumva prin zidul politic antijustiție și să curețe masiv clasa politică, România rămâne aceeași.