Virgil Popescu: Joe Biden și Klaus Iohannis, anunț important. România și SUA vor colabora pentru implementarea reactoarelor modulare mici. Cea mai recentă tehnologie nucleară civilă din Europa va fi în țara noastră

Virgil Popescu: Joe Biden și Klaus Iohannis, anunț important. România și SUA vor colabora pentru implementarea reactoarelor modulare mici. Cea mai recentă tehnologie nucleară civilă din Europa va fi în țara noastră
Foto: Facebook

România în parteneriat cu SUA vor colabora pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR), conform anunțului pe care îl vor face marți președinții celor două țări, Klaus Iohannis și Joe Biden, a anunțat ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu: „Pe lângă energie curată, prin intermediul acestui parteneriat se vor crea zeci de mii de locuri de muncă în SUA și în România”

„Președintele SUA Joe Biden și Președintele României Klaus Iohannis vor face astăzi un anunț important pentru viitorul energiei din țara noastră! România în parteneriat cu SUA vor colabora pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR). Cea mai recentă tehnologie nucleară civilă din Europa va fi în România. Pe lângă energie curată, prin intermediul acestui parteneriat se vor crea zeci de mii de locuri de muncă în SUA și în România. Mâine (miercuri, n.r.) voi pleca pentru a participa la COP26, iar joi alături de Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, vom finaliza acordul anunțat de cei doi șefi de stat”, a scris oficialul, marți seară, pe Facebook.

Potrivit Casei Albe, SUA și România vor anunța marți că plănuiesc să construiască o centrală de reactoare modulare mici în țara noastră, „prima de acest fel”, în parteneriat cu americanii de la NuScale Power, „aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o zonă esențială a Europei”.

Virgil Popescu a amintit că, în august 2020, NuScale a intrat în istorie drept primul și singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea și implementarea acestei tehnologii SMR.

Prin acest parteneriat, spune Casa Albă, tehnologia SMR va fi adusă în România, ceea ce va poziția tehnologia americană în fruntea cursei pentru implementarea SMR.

„Acordul comercial va cuprinde o fabrică NuScale cu șase unități, creând în primă fază peste 3.700 de locuri de muncă în Statele Unite și România, inclusiv posibile locuri de muncă în zona sindicală, cu potențialul de a crea 30.000 de locuri de muncă în Statele Unite și în România pe măsură ce proiectul crește. Implementarea tehnologiei SMR va fi un contributor important pentru un sector energetic decarbonizat și un viitor zero (fără emisii de carbon, n.r.) din punct de vedere net”, a mai precizat Casa Albă.

Anunțul vine în contextul în care atât Președintele României, cât și cel american au participat la a 26-a ediție a Conferinței ONU privind schimbările climatice, COP26 de la Glasgow, unde Klaus Iohannis a explicat că „nu există o soluție magică” în combaterea schimbărilor climatice.

„Nu există o soluție magică împotriva schimbărilor climatice. Un set de măsuri interconectate ne poate ajuta să ne atingem obiectivele. Pentru aceasta, vom valorifica însăși forța naturii. România are o pondere ridicată a energiei regenerabile în mixul energetic, 40% din energia electrică produsă în România provenind din surse regenerabile. Ne angajăm să creștem acest procent în viitor. Vom lupta împotriva schimbărilor climatice cu soluții bazate pe natură, folosind 57.000 de hectare de păduri noi prevăzute în Planul nostru Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a capta carbonul și a combate deșertificarea”, a spus șeful statului român.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`