Andrei Cornea: Iohannis a pierdut ocazia de a-l debarca pe Ponta, la începutul mandatului, atunci când era deconcentrat. Acum premierul a reînviat

Andrei Cornea: Iohannis a pierdut ocazia de a-l debarca pe Ponta, la începutul mandatului, atunci când era deconcentrat. Acum premierul a reînviat
Foto: bzv.ro

La aproape cinci luni de la alegerile prezidențiale, jurnalistul Andrei Cornea susține că la începutul mandatului lui Iohannis ca șef de stat a avut ocazia să-l debarce pe Victor Ponta, dar a ratat „marea ocazie” și acum premierul a “înviat”.

După ce Victor Ponta a pierdut alegerile pre­zidențiale fără drept de apel, a părut, pen­tru câteva săptămâni, oarecum de­con­certat. Catastrofa generală părea iminentă: că­derea guvernului, pierderea partidului. Singura „soluție“ pe care a găsit-o la re­pezeală a fost mica vacanță cu amicul Șova în Dubai. Cred că dacă noul președinte i-ar fi cerut atunci, public, să demisioneze, ar fi făcut-o, căci i se muiaseră genunchii și i se us­case cerul gurii, pentru a spune astfel. Dar președintele ales nu i-a zis nimic de acest fel. Iar Ponta, încet-încet, s-a repus pe picioare”, scrie Cornea pe Revista 22.

Jurnalistul mai notează că “reînvierea lui Ponta” a fost ajutată și de faptul că Iohannis, în prima lună, nu își intrase în rol, iar mai pe urmă s-a arătat mai mult preocupat de politica externă.

Ma­re­le“ PNL, oricum încă divizat de ri­va­li­tățile dintre vechii liberali și vechii pe­de­liști, e un partid vlăguit, lovit de în­cre­me­nire. Unul dintre copreședinții săi, Vasile Bla­ga, aproape a dispărut. Celălalt, Alina Gor­ghiu, e o mediocritate ambițioasă, fără șanse în lupta cu șiretul prim-ministru. Că­tă­lin Predoiu, desemnat ca potențial prim-ministru, ține din când în când conferințe de presă pe care puțini le urmăresc. Proiectul liberal de a-l da jos pe Ponta printr-o moțiune de cen­zură pare, în acest moment, foarte în­depărtat. Iohannis însuși a admis de cu­rând că nu el face opoziția și că este probabil ca PSD să rămână la gu­vernare până în 2016. Ceea ce a sunat ca o resemnare”, mai scrie jurnalistul.

Cornea subliniază că Iohannis a fost “votat masiv nu ca să de­biteze platitudini citite, ci ca să îm­pingă la o reformă a vieții politice și a legislației. Chiar și acum, imensa lui po­pularitate i-ar da posibilitatea să în­trerupă puțin liniștea lui Ponta – lu­cru imposibil pentru Băsescu în pe­ri­oada 2012-2014”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)
21:46 - Care este orașul cu cel mai lung nume din lume? Este o destinație cunoscută și a ajuns și în Cartea Recordurilor