De la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 au fost semnalate diverse efecte adverse, precum miocadrită și pericardită – inflamații la nivelul inimii sau în jurul acesteia, în special la persoanele tinere, majoritatea bărbați sub 30 de ani. Primele simptome presupun durere în piept, dificultăți de respirație și senzația că inima bate rapid, neregulat sau foarte puternic.
Legătura dintre vaccinul anti-COVID-19 care se bazează pe tehnologia ARNm (n.r. – ARN mesager) a fost confirmată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) în luna iulie. Astfel, sunt vizate serurile produse de Pfizer & BioNTech și Moderna. În urma rapoartelor referitoare la efectele secundare cardiace la adolescenți și adulții tineri, mai multe țări au oprit vaccinările cu aceste seruri, fie administrează o singură doză, informează News.ro.
Ce au decis statele europene cu privire la vaccinarea cu serurile ARN, pe fondul controverselor cu privire la efectele adverse
- Marea Britanie administrează copiilor de 12-15 ani o singură doză de vaccin Pfizer/BioNTech. A doua doză nu va fi administrată acestei grupe de vârstă cel puţin până în primăvară, când vor exista date mai multe la nivel global.
- Agenţia pentru Sănătate Publică din Canada a anunţat că datele sugerează că numărul cazurilor rare de inflaţie cardiacă sunt mai numeroase după vaccinarea cu vaccinul Moderna, comparativ cu cel al Pfizer/BioNTech.
- Suedia a prelungit o pauză în administrarea vaccinului pentru Covid-19 al Moderna dincolo de termenul iniţial de 1 decembrie în cazul persoanelor cu vârste de până la 30 de ani, din cauza efectelor secundare cardiace rare, a anunţat joi, 21 octombrie, agenţia pentru sănătate publică. Agenţia a anunţat la începutul lunii octombrie că datele sugerează o creştere a numărului de miocardite şi pericardite la tineri şi adulţi tineri vaccinaţi cu vaccinul Spikevax al Moderna şi a oprit vaccniarea persoanelor născute începând din 1991.
- Norvegia administrează o singură doză de ser Pfizer/BioNTech copiilor de 12-15 ani.
- Finlanda a oprit utilizarea vaccinurilor Moderna la tineri şi administrează în schimb vaccinul Pfizer la bărbaţii născuţi începând cu 1991. În Finlanda sunt vaccinate persoane cu vârste de cel puţin 12 ani.
- Agenţia pentru Sănătate din Danemarca a anunţat luna aceasta că oferă în continuare vaccinul pentru Covid-19 al Moderna persoanelor cu vârste de sub 18 ani şi că un comunicat publicat pe 5 octombrie, privind oprirea vaccinărilor cu acest vaccin, a fost o eroare de comunicare.
- Africa de Sud va începe vaccinarea copiilor de 12-17 ani cu serul Pfizer, a anunţat Ministerul Sănătăţii. La recomandarea comisiei consultative pentru vaccinuri, guvernul va administra adolescenţilor o singură doză de vaccin Pfizer, în loc de două, din cauza îngrijorărilor ce le-ar putea afecta inima.
- O comisie de experţi care acordă consultanţă guvernului din Hong Kong a recomandat în septembrie ca în cazul copiilor cu vârste de 12-17 ani să fie administrată o singură doză de vaccin Pfizer, în urma rapoartelor privind inflamaţiile cardiace.
Și administrarea serului de la AstraZeneca a fost sistată în mai multe țări, încă din primăvară, după ce au fost confirmate probleme de coagulare a sângelui, la scurt timp după vaccinare. Astfel, mai multe state din Europa au decis retragerea serului pentru persoanele vârstnice. Inclusiv în România, numărul de doze utilizate pentru vaccinarea cu AstraZeneca a scăzut puternic, din primăvară, pe fondul scandalului efectelor adverse.
Din documentele publicate de EMA, termenele limită pentru depunerea rapoartelor finale asupra eficacitatii sunt: decembrie 2023 pentru vaccinului Comirnaty (dezvoltat de BioNTech/Pfizer), decembrie 2022 pentru COVID-19 Vaccine Moderna, mai 2022 pentru Vaxzevria (vaccinul dezvoltat de AstraZeneca) si decembrie 2023 pentru COVID-19 Vaccine Janssen, informează Vaccinare-COVID.gov.ro.