Cărţile scrise şi apărute în penitenciar par să ia avânt în ultima perioadă. După ce ajung după gratii, politicienii și oamenii de afaceri corupți și evazioniști redescoperă brusc lectura. Nu, nu pentru că și-ar fi descoperit o latură ascunsă sau pentru că în pușcăriile din România ar exista programe educative, ci pentru că o carte scrisă în închisoare reprezintă, pentru unii deţinuţi, o modalitate de reducere a pedepsei, condiţia fiind ca „scriitorii” să realizeze însă lucrări ştiinţifice.
Printre cei care și-au descoperit talentul în închisoare sunt Adrian Năstase, Sorin Ovidiu Vîntu, Gigi Becali, Gică Popescu, Sorin Apostu, Traian Remeș, Meme Stoica, Nicolae Mischie, notează Gândul .
În privinţa genului literar, din penitenciarele din România au ieşit lucrări în domeniul juridic, tehnic, inginerie, militar, economic, agricol, social, istoric, terorism, protejarea mediului, cercetări şi politici de marketing, internet sau marketing electoral. De asemenea, au fost scrise şi publicate volume de poezie, maxime, proză, teatru.
Jilava a fost o sursă de inspiraţie pentru fostul premier Adrian Năstase, închis timp de 265 de zile, o mică parte din acestea fiind executate la Penitenciarul Rahova. După gratii, Năstase a redactat o lucrare ştiinţifică şi a scris alte două cărţi. Munca intelectuală prestată de Adrian Năstase a contribuit la eliberarea sa condiţionată cu 45 de zile, la care s-au adăugat şi cele şase zile petrecute în Spitalul Floreasca după tentativa de suicid.
Gigi Becali a părăsit vineri penitenciarul Poarta Albă, unde i-a lăsat în continuare pe prietenii săi Cristi Borcea, Meme Stoica şi Giovanni Becali. Un rol în eliberarea condiţionată a lui Becali a avut-o şi scrierea a două cărţi în perioada de detenţie: ”Muntele Athos, patria Ortodoxiei” și ”Becali şi Steaua”.
Inspirat de patronul său, Meme Stoica, încarcerat şi el la penitenciarul Poarta Alba, a scris o carte în care a făcut o analiză Campionatul Mondial de fotbal din 2014.
Condamnat în ”dosarul Transferurilor”, fostul căpitan al echipei nationale de fotbal, Gică Popescu, a apelat şi el la metoda brevetată de înaintaşii săi. Din penitenciar, el a redactat o lucrare intitulată ”Abordări teoretice şi practico-metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de copii şi junior din perspectiva interdisciplinară”
Un alt condamnat din lotul ”dosarul transferurilor”, Jean Pădureanu, a solicitat să fie lăsat să scrie o carte despre blaturile din fotbalul românesc.
George Copos a scris cinci lucrări ştiinţifice în închisoare, dar nu a reuşit să-i convingă pe judecători în luna februarie să-l elibereze condiţionat. Copos este condamnat la patru ani de închisoare în ”dosarul Transferurilor” şi ”dosarul Loteria”. Cărţi despre fotbal se pregătesc să scrie din închisoare şi Cristi Borcea şi fraţii Becali.
De la Jilava a ieşit şi lucrarea ştiinţifică “România – studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare”. Autor este nimeni altul decât omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. El a obţinut, prin această lucrare, o reducere de 33 de zile a pedepsei.
Fostul primar al municipiului Cluj, Sorin Apostu, care a primit o pedeapsă de patru ani şi şase luni de închisoare, a scris recent prima sa carte în penitenciar intitulată: ”Producerea preparatelor din carne”. Pentru realizarea ei, fostul edil va beneficia de o reducere a pedepsei cu o lună.
O altă carte scrisă în penitenciar este cea a fostului ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, condamnat în ”dosarul Caltaboşul” la trei ani de închisoare. Cartea este intitulată ”Izbituri şi izbutiri”.
Condamnat în dosarul privatizării frauduloase a fostului Institut de Cercetări Alimentare, alături de Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi a scris deja două cărţi în penitenciar. Ele se vând deja prima numindu-se ”Cerealele glutenice şi boala celiacă”, iar cea de-a doua fiind ”Alimentaţia şi patogeneza bolilor cardiace”, cărţile putând fi achiziţionate de pe site-urile de profil.
Ionel Manţog, fost director al Complexului Energetic Turceni şi secretar de stat în Ministerul Economiei pe vremea guvernării PD-PNL, încarcerat la Penitenciarul Târgu-Jiu pentru corupţie, scrie câte 8 ore pe zi la o carte în care vorbește despre corupție, viciu pentru care a fost şi condamnat.
De pe poarta Penitenciarului Drobeta Turnu Severin a ieşit anul trecut cartea “Tehnici şi metode artizanale de distrugere”, o lucrare ce tratează problematica terorismului. Coautorul cărţii, Marius Daniel Tuvene, în vârstă de 42 de ani şi de profesie medic stomatolog, a ajuns în spatele gratiilor, în 2009, pentru comiterea unei infracţiuni de fraudă, fiind condamnat la şapte ani de închisoare.