Direcția Națională Anticorupție a ajuns un exemplu de luptă cu infractorii. Vecinii bulgari au hotărât, după ce au văzut succesul procurorilor noștri, să creeze o structură anticorupție după modelul DNA.
„Într-un fel, ei încercau să ne ajungă din urmă pe noi. În același timp, noi doream, dacă se poate, să fim tratați separat pentru intrarea în Schengen. Ce s-a întâmplat în România în ultimul an și jumătate a devenit un exemplu pentru noi. Ani de zile au fost în spatele nostru”, a declarat premierul bulgar Borisov, care a apreciat că Bulgaria va depăși performanțele României în 3-4 luni
În acest moment, Bulgaria este percepută ca fiind una dintre cele mai corupte țări din Europa, scrie Agerpres
Noua instituție va fi constituită din procurori, anchetatori și inspectori și ar urma să devină operațională la începutul anului viitor, probabil în luna aprilie. Guvernul de la Sofia estimează că 7.670 de responsabili ar putea fi investigați de această nouă autoritate. De asemenea, cei care vor furniza autorităților informații de natură să ajute anchetele vor primi sume de bani drept recompensă.
‘Nu înregistrăm progrese în lupta împotriva corupției la nivel înalt’, a admis vice-premierul Meglena Kuneva, subliniind că Bulgaria dorește să urmeze exemplul României, unde politicieni, oficiali și oameni de afaceri au fost investigați și condamnați pentru corupție.
Ea a menționat că noua instituție anticorupție va fi creată după modelul celei similare din România, respectiv Direcția Națională Anticorupție (DNA), și va colabora îndeaproape cu serviciile secrete pentru protecția informațiilor legate de anchete.
Corupția a erodat încrederea bulgarilor în instituțiile statului și descurajează investițiile. Uniunea Europeană a criticat în mod repetat autoritățile de la Sofia pentru reforma lentă și ineficientă a sistemului judiciar, care s-a dovedit incapabil să sancționeze oficialii acuzați de fapte de corupție, un efect fiind rămânerea în continuare a Bulgariei în afara spațiului Schengen.