Octavian Iordăchescu, fondatorul Radio Vacanța, a murit. Co-directorul Festivalului Cerbul de Aur s-a stins la vârsta de 78 de ani

Octavian Iordăchescu, fondatorul Radio Vacanța, a murit. Co-directorul Festivalului Cerbul de Aur s-a stins la vârsta de 78 de ani
Foto: Facebook / Octavian Iordăschescu

Fondatorul Radio Vacanța, Octavian Iordăchescu, a murit la vârsta de 78 de ani. Televiziunea Română a anunțat decesului co-directorului Festivalului Cerbul de Aur, în cursul zilei de marți, iar Dan Negru, la rândul său, a confirmat vestea în mediul online, alături de un mesaj de condoleanțe.

Octavian Iordăchescu a fost unele dintre numele mari ale TVR, fiind foarte apreciat de colegi, dar și de public.

Octavian Iordăchescu a murit la vârsta de 78 de ani

Celebrul om de televiziune, Octavian Iordăchescu, a murit la vârsta de 78 de ani. Anunțul a fost făcută de către Televliziunea Română.

„Octavian Iordăchescu, unul dintre profesioniştii care şi-au dedicat cariera Radioteleviziunii Române și, ulterior, TVR, s-a stins din viaţă”, a precizat TVR, într-un comunicat.

La rândul său, Dan Negru a postat în mediul online un mesaj prin care a anunțat vestea tristă și a ținut să își ia „adio”.

„Aflu cu mâhnire ca s-a dus Tavi Iordăchescu.

Am făcut festivaluri Callatis împreuna, am făcut și vreo două revelioane la tv cu Tavi Iordăchescu, Dan Mihăescu, Mitică Moroșanu..

Niște „Expendables”, meșteșugari de televiziune, din ăia care nu se lăudau in ziare cu meseria lor, din ăia care făceau și tăceau.

Și-n meseria asta butoaielor goale fac cea mai mare gălăgie.

„Duminica in familie” a Mihaelei Rădulescu , „DanutSRL”-ul lui Bitman, „Ora Veselă” de la Radio România, Radio Vacanța sau Cerbul de Aur se leagă de Tavi Iordăchescu…

I-o fi drumul lin”, a scris Dan Negru pe Facebook.

Cine a fost Octavian Iordăchescu, fondatorul Radio Vacanța

Octavian Iordăchescu s-a bucurat de o carieră impresionantă în televiziune. Totodată, a fost fondatorul emisiunii Radio Vacanța, dar și co-director al festivalului Cerbul de Aur în perioada 1992 – 1994.

El a fost scenaristul primului film de divertisment realizat în România, după 1989, „Castelele lui Dracula”. Pelicula a fost selecţionată la Festivalul Internațional de la Montreux.

În Televiziunea Română, Octavian Iordăchescu a fost redactor șef și director de programe, fiind distins cu numeroase premii pentru activitatea sa, inclusiv Premiul APTR pentru organizarea Festivalului Internațional Cerbul de Aur, în 1992.

În ultimii ani, Octavian Iordăchescu a fost coproducător al mai multor emisiuni TVR, precum „37 de grade Celsius”, „Hai-Hui”, „Ne vedem la TVR” sau „Femei de 10, bărbați de 10”.

Cum a început cariera lui Octavian Iordăchescu în televiziune

Absolvent al Facultății de Litere, istorie și Filosofie, a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, cunoscutul om de media a publicat volumul de proză scurtă „Aici, Radio – Vacanța”, în 1977, și volumul de amintiri „Ion Vova cel cumplit”, în anul 2007.

După facultate s-a angajat reporter la Radio Iași, a fost apoi redactor, secretar general de redacție la Radio București, redactor-șef și director de programe la Televiziunea Română.

A muncit cu pasiune şi bucurie ani de zile pentru emisiunea „Ora Veselă”, alături de realizatorii Octavian Sava, Marin Traian, Grigore Pop, Silviu Georgescu, Eduard Jurist, Stelian Filip, Manole Pavel Dan, în frunte cu părintele și mentorul tuturor, regizorul artistic Ion Vova, sufletul acestei emisiuni.

Între 1967 și 1984, a fondat și a condus ca redactor-șef postul Radio Vacanța, ce difuza o serie de emisiuni cu profil turistic, timp de 5 luni, în 5 limbi, pe tot litoralul românesc. În 1973 a fondat Programul III, Radio pentru Tineret.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`