Anticorpii monoclonali sunt practic o armată de anticorpi creată în laborator, care este sensibilizată să recunoască virusul SARS-CoV-2 și care, odată introdusă în organism, contribuie la creșterea imunității, a explicat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vineri seară, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Aș începe cu veștile cele mai proaspete, cele legate de anticorpii monoclonali. Sunt anticorpii monoclonali care au fost folosiți deja de ceva timp în Statele Unite, au fost și în România, însă limitat, în cadrul anumitor studii clinice. Săptămâna aceasta au ajuns primele doze. Nici pe departe nu sunt suficiente, însă este un prim pas. Au fost deja distribuite către primele 10 spitale din București, începând cu ziua de ieri (joi, n.r.), astăzi pentru restul de 123 de spitale. Sunt 5.200 de doze. Ca urmare a eforturilor pe care le-am făcut în ultimele două-trei săptămâni, am reușit să identificăm o formulă prin care dozele care reveneau României ca parte a contractului-cadru negociat de către Comisia Europeană, 10.000 de doze, care în mod normal ar fi trebuit să ajungă undeva la mijlocul lunii noiembrie, am găsit soluția prin care acestea să poată să ajungă mai devreme, printr-o autorizație de nevoi speciale care a fost emisă aseară de către Agenția Medicamentului. Practic, în perioada imediat următoare accelerăm toate demersurile și avem 10.000 de doze suplimentare”, a precizat oficialul.
Andrei Baciu spune că România a suplimentat și solicitările formulate pe baza Mecanismului european de Protecție Civilă.
„Pentru anticorpi monclonali, prin Mecanismul european de Protecție Civilă, am suplimentat și acolo solicitările, deci avem o solicitare emisă de 40.000 de doze pentru celelalte state europene care au cantități suplimentare și care ne pot ajuta în acest sens. Vom avea vești în perioada imediat următoare, o să se finalizeze diverse parteneriate și vom avea vești. Anticorpi monoclonali au sosit, în perioada următoare vor sosi cantități suplimentare”, a adăugat el.
Întrebat cum vor fi alocați, secretarul de stat a explicat: „Atunci când ai resurse eficiente, trebuie să îți pui problema din punct de vedere etic și moral să le utilizezi cât mai eficient. Ce sunt acești anticorpi monoclonali până la urmă – dacă este să vorbim așa, într-o descriere mai simplă, vorbim de o armată de anticorpi creată în laborator, care este cumva sensibilizată pentru a recunoaște SARS-CoV-2, câteva molecule de la suprafață, și practic introduci în organism anticorpi care sunt similari cu anticorpii pe care îi avem și care intră direct în lupta dintre anticorpii tăi, creează imunitatea ta normală, și pe de cealaltă parte virusul, care de fapt el se multiplică. Dacă ai suficient de mulți anticorpi câștigați fie prin trecerea prin boală, fie prin vaccinare, sunt în cantități suficiente încât să oprească replicarea virală, replicare virală care dacă este oprită, nu cauzează simptome, nu produce îmbolnăvire”.