Statele membre ale UE au aprobat propunerea Comisiei Europene de a interzice utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar din 2022.
Dioxidul de titan este utilizat pe post de colorant într-o serie de produse precum gumă de mestecat, produse de patiserie, suplimente alimentare, supe și bulioane.
Comisarul Stella Kyriakides, responsabil cu sănătatea și siguranța alimentelor, a declarat: „Siguranța alimentelor noastre și sănătatea consumatorilor noștri nu sunt negociabile. Astăzi, acționăm decisiv cu statele noastre membre, pe baza unei științe solide, pentru a elimina un risc dintr-o substanță chimică utilizată în alimente „.
Propunerea Comisiei se bazează pe un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care a concluzionat că E171 nu mai poate să fie considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, în special din cauza faptului că nu pot fi excluse preocupările cu privire la genotoxicitate. Cu excepția cazului în care Consiliul sau Parlamentul European adoptă o obiecție până la sfârșitul anului, textul va intra în vigoare la începutul anului 2022.
Aceasta va începe apoi o perioadă de șase luni de eliminare treptată, după care se va aplica o interdicție completă pentru produsele alimentare.