Curtea Constituțională a Poloniei a decis joi că anumite articole din tratatele UE sunt „incompatibile” cu Constituția țării

Curtea Constituțională a Poloniei a decis joi că anumite articole din tratatele UE sunt „incompatibile” cu Constituția țării
Foto - Hepta - Nicolas Economou/NurPhoto via ZUMA Press

Tribunalul constituțional al Poloniei a decis că unele legi ale UE sunt în conflict cu constituția țării, făcând un pas major către un „Polexit legal” cu consecințe de anvergură pentru finanțarea Varșoviei și relațiile viitoare cu blocul, scrie Reuters.

Tribunalul, a cărui legitimitate este contestată după mai multe numiri ale judecătorilor loiali partidului naționalist  aflat la putere, a declarat că unele dispoziții ale tratatelor UE și ale hotărârilor instanțelor UE s-au confruntat cu cea mai înaltă lege a Poloniei, adăugând că instituțiile UE „acționează dincolo de sfera de aplicare a competențelor lor „.

„Aceasta este o revoluție juridică”, a spus René Repasi, profesor de drept internațional și european la Universitatea Erasmus din Rotterdam. „Desigur, este o instanță capturată, dar acesta este cel mai îndepărtat pas către o ieșire legală din UE făcută vreodată de o instanță națională”.

Într-o reacție inițială puternic formulată, Comisia Europeană a declarat că decizia de joi a ridicat „îngrijorări serioase”.

Comisia a adăugat că hotărârile curții de justiție europene sunt „obligatorii pentru toate autoritățile statelor membre, inclusiv instanțele naționale” și a spus că „nu va ezita să facă uz de puterile sale în temeiul tratatelor pentru a proteja aplicarea uniformă și integritatea legii uniunii „.

În ciuda sondajelor de opinie care arată că peste 80% dintre polonezi susțin statutul de membru al UE, guvernul polonez condus de PiS este implicat într-o serie de dispute care se extind și sunt din ce în ce mai acerbe cu blocul format din 27 de membri pe probleme care variază de la reformele judiciare și libertățile mass-media la drepturile LGBT.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a adus cazul în martie, susținând că Bruxellesul nu are dreptul să intervină în sistemele judiciare ale statelor membre ale UE, iar reformele guvernului au fost necesare pentru a elimina influențele din era comunistă.

Varșovia neagă că ar avea vreo influență asupra deciziilor judecătorești, însă guvernul a fost acuzat pe scară largă că a politizat instanțele, inclusiv tribunalul, care a început să audieze cazul în august, dar a amânat de două ori decizia sa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:48 - Bărbat arestat după ce a intrat cu mașina în pietoni la Londra
20:22 - Furtuna din București a distrus zeci de mașini și a provocat și alte pagube. Peste 100 de intervenții ale pompierilor în timpul Codului galben
19:53 - Papa Francisc a cerut discuții de pace între Ucraina și Rusia, în mesajul de Crăciun: „Fie ca sunetul armelor să fie redus la tăcere!”
19:25 - Moscova acuză NATO că transformă R. Moldova în centru logistic pentru Ucraina și își aduce infrastructura militară mai aproape de Rusia
18:55 - „Ce putem oferi în casele noastre și în activitățile noastre Pruncului Iisus?”. Predica Patriarhului Daniel de Crăciun
18:25 - Regele Charles, mesaj de Crăciun. Cuvinte emoționante despre „efectele devastatoare” ale războaielor și nu numai: „Toți trecem printr-o formă de suferință la un moment dat în viață” (VIDEO)
17:55 - Haos la minutul de reculegere ținut la un meci din Germania după atacul de la Magdeburg. Un slogan de extremă dreapta a fost sancționat cu mii de huiduieli: „Afară cu naziștii!” (VIDEO)
17:28 - Cele mai tari filme din 2024 și producția momentului. Irina Margareta Nistor: Avem un film extraordinar care cred că este cel mai important de văzut în perioada asta (VIDEO)
17:01 - Zelenski acuză un atac „inuman” al Rusiei pe 25 decembrie: „Pene de curent în mai multe regiuni. Răul rusesc nu va distruge Ucraina și nu va strica Crăciunul”
16:37 - Bărbat arestat după ce a condus beat o mașină furată. Gonea cu 167 km/h prin Brașov și nici măcar n-are permis auto