Valeriu Gheorghiță, despre a treia doză de vaccin: „Noi recomandăm ca, de primă intenţie, să se folosească acelaşi timp de vaccin, dar se poate opta pentru schimbarea tipului de vaccin”

Valeriu Gheorghiță, despre a treia doză de vaccin: Noi recomandăm ca, de primă intenţie, să se folosească acelaşi timp de vaccin, dar se poate opta pentru schimbarea tipului de vaccin
Foto: Guvernul României / Facebook
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat vineri seara cum trebuie să procedeze românii care doresc să se vaccineze cu a treia doză. Acesta a recomandat utiliarea aceluiași tip de vaccin. Pe de altă parte, se poate opta și pentru alt tip de vaccin. Diferențele dintre Moderna și Pfizer, vizează dozajul.
El a explicat că persoanele care au avut reacţii adverse puternice după a doua doză de ser Moderna pot opta pentru doza de suprarapel pentru serul Pfizer.
De asemenea, persoanele care au făcut o doză de ser Astra Zeneca şi au mai mult de trei luni de la inocularea serului se pot vaccina cu un vaccin pe bază de ARN Mesager fără a avea nevoie de recomandarea medicului. Ei se pot prezenta direct la centrele de vaccinare pentru a treia doză care va fi de ser Pfizer sau Moderna.
„Noi recomandăm ca, de primă intenţie, să se folosească acelaşi timp de vaccin, dar se poate opta pentru schimbarea tipului de vaccin. Personal, o să fac acelaşi timp de vaccin, în ianuarie, singurul vaccin disponibil în România era vaccinul de la compania Pfizer.
Diferenţele sunt legate de dozaj, ştim că o doză de vaccin de la compania Pfizer are 30 de micrograme de ARN Mesager, spre deosebire de o doză de la compania Moderna unde sunt 100 de micrograme de ARN Mesager, dar asta nu înseamnă că vom avea un răspuns imun de trei ori mai puternic, pentru că vorbim, în final, de proteina care rezultă din această cantitate de antigen şi atunci lucrurile sunt mult mai complexe la nivel celular.
Dar ceea ce ştim este că, într-adevăr, vaccinul de la Moderna este uşor mai reactogen, adică poate să dea reacţii locale sau reacţiile sistemice – febră, frisoane – mai frecvent decât înregistrăm la compania Pfizer. Dar nu există diferenţe ale profilului de siguranţă. Este important să ne raportăm la cum am tolerat doza doi”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, pentru Digi24.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`