DNA a clasat dosarul de fraudă cu fonduri europene al lui Dan Barna, dosar deschis în plină campanie prezidențială / Copreședintele USR PLUS ar fi vizat într-o altă anchetă a procurorilor anticorupție

DNA a clasat dosarul de fraudă cu fonduri europene al lui Dan Barna, dosar deschis în plină campanie prezidențială / Copreședintele USR PLUS ar fi vizat într-o altă anchetă a procurorilor anticorupție
Foto: Inquam Photos / George Călin

Direcția Națională Anticorupție a clasat pe 14 iunie 2021 dosarul de fraudă cu fonduri europene care îl viza pe Dan Barna, copreședintele USR PLUS, pe motiv că „fapta nu există”, se arată într-un răspuns dat de DNA pe 22 septembrie 2021 la solicitarea G4Media.ro. Totuși, fostul vicepremier ar fi implicat într-un alt dosar in rem, deschis de procurorii anticorupție în urma unei alte sesizări venite de la DLAF, iar speța a rămas în lucru la DNA, potrivit Adevarul.ro.

Clasarea dosarului de fraudă cu fonduri europene nu a fost tocmai o premieră. Acesta fusese clasat pe 18 martie 2019 de procurorii DNA Alba Iulia, însă a fost redeschis pe 28 octombrie 2019, în plină campanie prezidențială, când procurorul-general interimar al DNA de la acel moment, Călin Nistor, infirma soluția de clasare și dispunea redeschiderea cazului.

Tot în octombrie 2019, procurorii DNA se autosesizau după un articol de la Rise Project și deschideau un alt dosar penal care îl viza pe Dan Barna, la acea vreme candidat la alegerile prezidențiale. Ulterior, dosarul redeschis de la Alba și cel inițiat după articolele Rise Project au fost conexate și s-au efectuat cercetări. Cu toate acestea, pe 14 iunie 2021 s-a dispus clasare pe motiv că „fapta nu există”.

DNA, precizări despre clasarea dosarului de fraudă cu fonduri europene al lui Dan Barna

„La data de 18 martie 2019, procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus soluția clasării. La data de 28 octombrie 2019, procurorul șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție a dispus infirmarea în întregime a ordonanței de clasare, redeschiderea și reluarea urmăririi penale, în această cauză. În cursul lunii octombrie 2019, având în vedere informațiile apărute în publicația la care faceți referire, procurorii anticorupție s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea unor presupuse infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Ulterior, cele două cauze au fost reunite, iar în noul dosar, pentru completarea cercetărilor, s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico-științifice de către specialiști din cadrul DNA și a unui control de specialitate din partea Departamentului pentru Luptă Antifraudă – DLAF”, arată DNA în răspunsul pentru G4Media.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`