Raport PSD: Ofensiva rusă în regiune pune sub semnul întrebării capacitatea UE

Raport PSD: Ofensiva rusă în regiune pune sub semnul întrebării capacitatea UE
Foto: facebook.com/psdbiroupresa

Ofensiva rusă în regiune pune sub semnul întrebării atât politicile UE pentru vecinătatea ei estică şi capacitatea sa de a acţiona ca un factor pozitiv în democratizarea continentului, se arată în raportul PSD.

Curtarea de către Rusia a unor state ca Grecia și Ungaria ridică problema solidarității, se mai arată în raport.

Documentul se intitulează „Raportul preşedintelui pentru 2010-2015” și urmează să fie prezentat de liderul PSD, premierul Victor Ponta, la Consiliul Naţional al partidului, reunit vineri şi sâmbătă. El mai cuprinde şi un capitol privind situaţia politicii externe în regiune şi reacţia Uniunii Europene (UE) faţă de acţiunile Rusiei.

„Contextul regional în care se găseşte România este unul care generează atât numeroase oportunităţi, cât şi riscuri, pe care orice guvernare responsabilă trebuie să le aibă în vedere. De departe, acţiunile Rusiei reprezintă cea mai mare provocare la adresa securităţii regionale şi chiar a ordinii internaţionale. Ordinea postbelică şi, mai ales, cea post-Război Rece s-a bazat pe afirmarea şi menţinerea principiului suveranităţii. Existenţa statelor suverane este unul dintre elementele fondatoare ale ordinii internaţionale, iar contestarea acestei norme ridică numeroase semne de întrebare cu privire la stabilitatea politică a Estului Europei. Totodată, ofensiva rusă pune sub semnul întrebarii atât politicile Uniunii pentru vecinătatea ei estică, precum şi capacitatea ei de a acţiona ca un factor pozitiv în democratizarea continentului”, se afirmă în raportul citat de Mediafax.

Documentul mai arată că, deşi Uniunea Europeană a reuşit să aibă o reacţie unitară în raport cu acţiunile Rusiei, există mai multe elemente care trebuie avute în vedere de orice decident responsabil.

Contextul regional trebuie completat de problema securităţii energetice, pe care realitatea unui conflict politic cu Rusia o face din ce în ce mai acută, se mai precizează în document.
 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:29 - Schimbarea ordinii candidaților pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar duce la reluarea primului. Ce prevede legea
17:22 - Ludovic Orban: „În cursul primului tur al alegerilor prezidențiale s-a înregistrat o premieră. Nu a fost înregistrată nicio contestație de la nicio secție de votare către BEJ sau de sector! Decizia CCR nu are niciun fundament”
17:19 - Pavel Popescu, vicepreşedinte ANCOM, despre suspendarea temporară a platformei TikTok: Am propus o soluţie exagerată: / Opinia exprimată a fost una strict personală
17:08 - Jucătoarea de tenis Iga Swiatek s-a dopat! Ce sancțiune a primit
17:07 - Concluziile ședinței CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral / Un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat
16:59 - Ioan Turc (PNL): „Există o stare de tensiune în creștere. O asemenea stare n-a mai existat în societatea românească de foarte mult timp. Ne-am întors în anii ’90. Suntem, cumva, ca în perioada mineriadelor” (VIDEO)
16:58 - Susținătorii lui Călin Georgescu au ieșit în Piața Universității. Ce mesaj le-au transmis tinerilor care protestează împotriva candidatului independent
16:51 - Simona Spătaru: „Dacă la renumărare vor fi diferențe de voturi așa încât să se schimbe ordinea candidaților se anulează cu totul primul tur”
16:48 - Ce spune președintele AEP despre renumărarea voturilor. „Este absolut imposibil”
16:26 - Claudiu Palaz (PMP), după decizia CCR de renumărare a voturilor: “Se dorește un reclasament! Probabil va rămâne locul I Georgescu, locul 2 – Ciolacu” (VIDEO)