Augustin Zegrean, despre sesizarea Guvernului la CCR: Nu era cazul să se facă. Să nu se mire că vine Comisia Europeană și menține MCV-ul până la sfârșitul lumii (VIDEO)

Augustin Zegrean, despre sesizarea Guvernului la CCR: Nu era cazul să se facă. Să nu se mire că vine Comisia Europeană și menține MCV-ul până la sfârșitul lumii (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a declarat joi, pentru B1 TV, că nu era cazul ca Guvernul Cîțu să sesizeze CCR cu privire la moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS. Acesta a punctat că nu e treaba Curții să stabilească dacă semnăturile de pe moțiune sunt valide, cine a semnat cu stânga și cine cu dreapta. De altfel, conflictul juridic reclamat de premierului Florin Cîțu nici nu există.

Zegrean a mai spus că Parlamentul încalcă flagrant Constituția prin faptul că moțiunea de cenzură nu a fost votată în termenul prevăzut de Legea Fundamentală.

Totodată, fostul președinte CCR a mai afirmat că, în această situație, nu ar trebui să ne mirăm că nu vom scăpa de MCV nici la sfârșitul veacurilor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Talk B1”, moderată de Nadia Ciurlin pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Augustin Zegrean, despre sesizarea Guvernului la CCR pe tema moțiunii de cenzură

Întrebat ce legătură are congresul PNL cu o decizie privind respectarea sau nu a Constituției, dat fiind că termenul fixat de CCR pentru analiza sesizării e 28 septembrie, după congres, Augustin Zegrean a răspuns: „Nu are nicio treabă, absolut niciuna. În Constituție, chiar la articolul 1 spune ”În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor e obligatorie”. Constituția, mai departe, când vorbește de moțiunea de cenzură, spune că se dezbate în trei zile după ce a fost prezentată în Parlament. Dacă Parlamentul nu respectă Constituția și legile, nu mai putem spune că e un stat de drept, că un stat de drept e cel în care legea e respectată inclusiv de cel care a dat-o, care a promulgat-o, a hotărât-o”.

Întrebat dacă asta practic înseamnă că Parlamentul a încălcat flagrant Constituția, Zegrean a răspuns: „Da, da. Da, deci la noi se negociază totul. Părerea mea e că nimeni nu-și dorește această moțiune să treacă și de aceea o țin așa și poate nici n-o să mai fie. Am mai avut vreo trei moțiuni în decursul anilor care nu au mai ajuns să fie dezbătute în Parlament”.

Augustin Zegrean a precizat apoi că nu e treaba CCR să verifice semnăturile de pe o moțiune de cenzură.

Acesta s-a arătat apoi mirat că instituția a hotărât să dezbată abia pe 28 septembrie.

„Nu are nicio legătură ce va spune Curtea cu dezbaterea sau nedezbaterea moțiunii. Nu era cazul să se facă această sesizare. Curtea soluționează conflicte juridice de natură constituțională, adică atunci când o instituție, o putere a statului hotărăște într-un domeniu care nu-i aparține sau refuză să rezolve o problemă într-un domeniu care îi aparține. Ăsta e conflictul juridic. Asta că unul a semnat cu stânga și altul cu dreapta nu e conflict juridic, e o sfidare la adresa Constituției și a statului de drept. Să nu se mire că vine Comisia Europeană și menține MCV până la sfârșitul lumii. Dacă așa ne comportăm, așa vom fi tratați”, a ma declarat Augustin Zegrean, pentru B1 Tv.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`