Șocul alegerilor din noiembrie 2014 a fost repede depășit de parlamentarii români. Aceștia și-au reluat obiceiurile de a face scut în jurul politicienilor penali ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru președintele “altfel” Klaus Iohannis.
„Aici nu e fabrică de trimis la eşafod. Să fie clar pentru toată lumea”, spune sentenţios Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului.
După cazurile Vosganian și borbely, politicienii au de luat o nouă decizie grea: îl dau sau nu pe mâna procurorilor pe Dan Șova, amicul premierului.
“Dan Şova nu e un ţâşti-bâşti, e asociatul mai vechi al premierului Victor Ponta, care, la rândul său, este asociatul mai nou al lui Călin Popescu Tăriceanu, care, şi el, este viitorul asociat al lui Dan Voiculescu, aflat, pentru un timp, indisponibil la asocieri libere. Modul în care aceşti domni îşi îmbârligă cozile dă o indicaţie destul de străvezie asupra modului în care majoritatea înclină să voteze în camera superioară cererea DNA de arestare preventivă pentru Dan Şova.”, notează Florin Negruțiu într-un editorial postat pe Gândul.
Libertatea dlui Şova este la mâna colegilor din Parlament, “care votează în funcţie de felul în care le dictează conştiinţele care le conduc partidul.”
“Nu poţi să-i acuzi pe parlamentari că fac scut în faţa colegilor lor penali când Constituţia însăşi le permite să facă asta. Desigur, nişte oameni responsabili, cu respect faţă de alegătorii care i-au trimis în Parlament ar vota după cum le spune propria conştiinţă, nu după cum le cer partidul şi interesele de gaşcă.”, scrie jurnalistul.
”Nimic nu poate trezi din starea eternă de nesimţire în care se află acest animal gras şi amorf care se numeşte Parlamentul României. Oricum Parlamentul nu era iubit de popor, oricum cota de încredere a senatorilor şi deputaţilor a coborât la nivelul de jos, trebuia să mai vină acum şi Marele Şoldan să ne certe sfidător: „Aici nu e fabrică de trimis la eşafod. Să fie clar pentru toată lumea”. Ce e clar pentru toată lumea este că aceşti inşi ucid puţin câte puţin ideea de democraţie, şi aşa foarte fragilă în România. Întrebaţi-l pe Călin Anton pe cine serveşte. Trebuie schimbată Constituția”, susține Negruțiu.