Datele publicate de Banca Centrală Europeană arată că rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut din nou în luna august 2021, până la 3,72%. Astfel, deși în februarie 2021 scăzuse la doar 2,65%, acest indicator critic pentru obligațiile asumate la contractarea de noi credite a urcat fulminant la cel mai mare nivel din ultimele 12 luni, transmite Cursdeguvernare.ro.
Evoluția dobânzilor la noile credite luate pe termen lung este într-un contrast total cu situația din celelalte țări UE. De altfel, nu s-a majorat în niciun alt stat membru decât cu totul marginal în Cehia (la 1,74% de la 1,72%) și Ungaria (la 2,84% de la 2,83%). În schimb, Polonia a reușit chiar o reducere marginală (la 1,6% de la 1,61%).
Cele mai reduse dobânzi au fost înregistrate de Germania (-0,54%), Țările de Jos (0,48%) și Luxemburg (0,47%). Slovacia, care a adoptat moneda unică încă din 2007, s-a plasat cel mai bine dintre țările fostului bloc estic, cu -0,25%, mai bine chiar decât Austria (-0,23%), Finlanda (-0,21%) și Danemarca (-0,16%). Grecia (0,59%) și-a continuat trendul descendent și s-a plasat în continuare mai bine decât Italia (+0,63%).
România s-a detașat pe prima poziție în ierarhia celor mai scumpe împrumuturi ce pot fi luate de un stat UE și-a distanțat semnificativ de țările central-europene cu regim valutar similar. Cursdeguvernare.ro a explicat că majorarea costurilor de împrumut pe contrasens cu practica europeană ar trebui să ne dea de gândit din perspectiva majorării datoriei publice.
Diferența costurilor de împrumut s-a mărit la peste 30% în raport cu următoarea clasată, Ungaria. În ciuda tendinței de diminuare din lunile anterioare, ecartul s-a majorat în raport cu Cehia (+114%) și a urcat la un nivel de 2,3 ori mai mare comparativ cu Polonia, economie cu regim valutar similar și cea mai apropiată în structură de cea românească, mai notează cursdeguvernare.ro.