În cele din urmă, americanii și rușii au bătut palma. Black Sea Oil & Gas (BSOG) și Lukoil au încheiat un memorandum de înțelegere privind efectuarea de lucrări, în vederea exploatării gazelor naturale românești din Marea Neagră, se arată într-un document oficial prezentat de Profit.
Zăcământul de gaze descoperit de ruși pe perimetrul offshore Trident este o concesiune deținută de aceștia în parteneriat cu Romgaz, la instalațiile de explorare și producție ale proiectului de dezvoltare Midia al BSOG.
Potrivit Romgaz, care deține 12,2% din drepturile asupra concesiunii Trident, Lukoil și compania românească de stat au demarat în prima jumătate a anului negocieri cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru trecerea la o perioadă de evaluare de 6 ani (octombrie 2021 – noiembrie 2027) pentru perimetrul Trident.
În România, rezervele energetice fosile, de gaze naturale și țiței se apropie de sfârșit. Cu actualul ritm de extracție, gazele naturale se vor termina în aproximativ nouă ani, iar petrolul în 22 de ani, potrivit unui raport British Petroleum. Astfel, țara noastră ar putea deveni dependentă total de Rusia, în contextul în care proiectul din Marea Neagră este blocat de doi ani de zile.
Cei mai mari producători de gaze din Europa sunt Marea Britanie, Norvegia și Olanda, urmate de România. La nivel global, socotind producția și rezervele, gazele ar urma să se termine în aproape 49 de ani.
Astfel, în aproximativ jumătate de secol, se anunță o criză energetică severă în Europa, dacă resursele regenerabile, vânt, soare, apă, biomasă, nu vor fi valorificate la maximum posibil.