Polonia, despre exercițiile militare ale Rusiei: Vrea să intimideze liderii europeni

Polonia, despre exercițiile militare ale Rusiei: Vrea să intimideze liderii europeni
Foto: noi.md

Polonia susţine că exerciţiile militare ale Rusiei au ca scop să intimideze liderii europeni pentru ca aceştia să adopte o poziţie mai puţin dură în privinţa sancţiunilor la summitul UE care va avea loc în această săptămână.

 ”Sunt sigură că Rusia face astfel de gesturi … pentru a influenţa puţin decizia Consiliului European privind extinderea sancţiunilor sau, în cele din urmă, dacă nu va fi o soluţie paşnică şi nu se va respecta (acordul de încetare a focului de la) Minsk 2, impunerea unor sancţiuni economice mai dureroase”, a declarat marţi, la Varşovia, premierul polonez Ewa Kopacz, relatează publicaţia electronică EUObserver.

Ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, a declarat că statele membre „nu sunt bucuroase” de mişcările de trupe ale Rusiei, dar fără a împărtăşi viziunea lui Kopacz.

„Nu cred că este un pas pozitiv, dar nu putem lega politica sancţiunilor privind nerecunoaşterea Crimeei şi situaţia din Ucraina de exerciţiile militare (ale Rusiei)”, a adăugat el, citat de agenţia rusă Tass.

Rusia a anunţat luni exerciţii ale Flotei Nordului şi forţelor aeropurtate la care participă 40.000 de militari, 41 de nave, 15 submarine şi 110 avioane şi elicoptere. Exerciţiile implică trimiterea de rachete nucleare Iskander în Kaliningrad. Într-o iniţiativă separată, Moscova a anunţat marţi că va staţiona bombardiere nucleare în Crimeea, anexată de la Ucraina în urmă cu un an.

Liderii europeni încă nu au ajuns la un acord cu privire la declaraţia lor comună pe tema sancţiunilor impuse Rusiei. Ciprul, Grecia, Italia şi Spania le-au criticat în ultimele săptămâni, dar cancelarul german Angela Merkel a subliniat luni la Berlin că „sancţiunile şi implementarea planului de la Minsk trebuie conectate”.

Sancţiunile economice împotriva Rusiei expiră în iulie dacă nu vor fi prelungite prin consens. O sursă a declarat pentru EUObserver că este improbabil să se ajungă la o înţelegere în cadrul summitului din această săptămână. Dar capitalele europene sunt aproape de un acord privind extinderea sancţiunilor până la sfârşitul anului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:29 - Schimbarea ordinii candidaților pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar duce la reluarea primului. Ce prevede legea
17:22 - Ludovic Orban: „În cursul primului tur al alegerilor prezidențiale s-a înregistrat o premieră. Nu a fost înregistrată nicio contestație de la nicio secție de votare către BEJ sau de sector! Decizia CCR nu are niciun fundament”
17:19 - Pavel Popescu, vicepreşedinte ANCOM, despre suspendarea temporară a platformei TikTok: Am propus o soluţie exagerată: / Opinia exprimată a fost una strict personală
17:08 - Jucătoarea de tenis Iga Swiatek s-a dopat! Ce sancțiune a primit
17:07 - Concluziile ședinței CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral / Un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat
16:59 - Ioan Turc (PNL): „Există o stare de tensiune în creștere. O asemenea stare n-a mai existat în societatea românească de foarte mult timp. Ne-am întors în anii ’90. Suntem, cumva, ca în perioada mineriadelor” (VIDEO)
16:58 - Susținătorii lui Călin Georgescu au ieșit în Piața Universității. Ce mesaj le-au transmis tinerilor care protestează împotriva candidatului independent
16:51 - Simona Spătaru: „Dacă la renumărare vor fi diferențe de voturi așa încât să se schimbe ordinea candidaților se anulează cu totul primul tur”
16:48 - Ce spune președintele AEP despre renumărarea voturilor. „Este absolut imposibil”
16:26 - Claudiu Palaz (PMP), după decizia CCR de renumărare a voturilor: “Se dorește un reclasament! Probabil va rămâne locul I Georgescu, locul 2 – Ciolacu” (VIDEO)