Horia Georgescu, arestat preventiv pentru 30 de zile

Horia Georgescu, arestat preventiv pentru 30 de zile
Foto: adevarul.ro

Magistrații Înaltei Curți au decis arestarea fostului șef al ANI, Horia Georgescu, pentru 30 de zile. Acesta este acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în perioada 2008-2010, pe vremea când acesta era membru al Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.
Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu contestație.
Denunţurile au fost depuse la dosar pentru a se contura acuzaţiile apărute iniţial în urma unui raport al Curţii de Conturi, transmis la DNA, după un control la ANRP.

Procurorii DNA au notat în referatul cu propunere de arestare preventivă că membrii comisiei, din care făcea parte şi Horia Georgescu, nici măcar nu deschideau dosarele pe care le primeau spre analiză, ci le aprobau în baza unor evaluări ale unor specialişti acreditaţi. În același dosar, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile Mihnea Remus Iuoraș (fost vicepreședinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP), Ingrid Luciana Popa Mocanu (fost vicepreședinte al Comisiei), Constantin Cătălin Canangiu (membru al Comisiei), Gheorghe Vișoiu și Alexandru Florin Hanu (evaluatori).

În schimb, evaluatorii Dorin Cornel Drulă și Neculai Nistor vor sta în arest la domiciliu.
Decizia instanței nu este definitivă.

Fostul șef al ANI Horia Georgescu este acuzat de procurorii DNA de săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, prejudiciul în dosar ridicându-se la 75 milioane euro.

El a fost reținut luni de DNA, pentru 24 de ore, iar marți a anunțat că a demisionat de la șefia ANI.

Potrivit DNA, în ianuarie 2015, Guvernul României — Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că, în perioada 2008 — 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

„Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate. Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei)”, arată DNA.

Procurorii au constatat că din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor trei dosare a rezultat că evaluatorii desemnați nu au purtat o corespondență cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agențiile imobiliare etc privind tranzacțiile deja efectuate/ certe cu proprietăți imobiliare similare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`