Ludovic Orban, președintele PNL, s-a arătat gata să comunice Guvernului moțiunea de cenzură dacă Birourile permanente reunite nu se vor întruni statutar nici a patra oară. Liderul liberalilor spune că există colegi care îl acuză că ar grăbi procedurile, însă a explicat că aceștia au venit cu propuneri de care lui personal îi este rușine și „care ies în afara cadrului constituțional, în afara cadrului legal și regulamentar”. Odată adoptate, spune el, s-ar crea „un precedent extrem de periculos”.
„E moțiunea de cenzură a USR PLUS, care cred că până la urmă trebuie să își deruleze cursul normal, va fi moțiune de cenzură a PSD, după cum a anunțat PSD, iar dacă demisionează miniștrii USR PLUS, și sunt convins că vor demisiona că altfel nu o anunțau, în maximum 45 de zile, care e termenul maxim pentru a pune un interimar să conducă ministerul, premierul trebuie, dacă rezistă la moțiunile de cenzură, să se prezinte în fața Parlamentului pentru a cere votul pentru înlocuirea miniștrilor demisionari cu alți miniștri, pentru că este vorba de o schimbare a configurației politice și, în conformitate cu Constituția, înlocuirea miniștrilor nu se face la propunerea premierului prin decretul Președintelui, ci se face prin votul Parlamentului”, a declarat liderul PNL.
Președintele Camerei Deputaților a amintit că a convocat BPR de trei ori.
„Eu am convocat Birourile permanente reunite de trei ori, de două ori nu a existat cvorum și a treia oară, când a existat cvorum, prima oară s-a retras PSD după ce ne-a impus ordinea de zi, după care, în momentul în care a picat propunerea formulată de liderul grupului parlamentar, s-au retras reprezentanții Partidului Național (Liberal, n.r.) din Biroul permanent, mai puțin președintele Camerei Deputaților, și n-a mai existat cvorum ca să putem să prezentăm moțiunea. Dacă mâine nu va fi cvorum, v-o spun foarte limpede, eu nu pot să blochez o moțiune de cenzură pentru că ar însemna că eu comit un abuz în funcție, o încălcare grosolană a Constituției și a democrației în României… dacă nu se întrunesc statutar Birourile permanente reunite, voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură și vor demara toate termenele care sunt prevăzute odată cu comunicarea. Lucrurile sunt foarte clare”, a adăugat Ludovic Orban.
El a respins acuzațiile pe care i le aduc susținătorii lui Florin Cîțu, despre care spune că ar mai putea rămâne premier doar cu susținerea PSD.
„Mă acuză pe mine unii colegi de-ai mei că eu vreau să duc la căderea Guvernului Cîțu, că eu grăbesc procedurile de moțiune de cenzură – nu! Colegii mei care mă acuză au venit cu propuneri care ies în afara cadrului constituțional, în afara cadrului legal și regulamentar, de care mie îmi e rușine personal și care dacă vor fi vreodată adoptate creează un precedent extrem de periculos – dacă eu cedez, în momentul de față înseamnă că accept că nicio moțiune de cenzură nu se va mai depune vreodată în România, că nu mai există instituția moțiunii de cenzură, o instituție constituțională, profund democratică. Nu vă dați seama cu ce situație ne confruntăm!?”, a mai afirmat Ludovic Orban.