Vaccinarea a devenit obligatorie pentru cadrele medicale din Grecia, de la 1 septembrie, iar cele care nu se conformează nu mai sunt primite la serviciu, context în care o organizație sindicală preciza că din cauza actului normativ în jur de 10.000 de cadre medicale nevaccinate vor fi suspendate fără plată începând de joi. Guvernul elen le mai oferise un răgaz de o zi, însă a avertizat că legea va fi aplicată fără ezitare, potrivit AFP preluată de Barrons.
În acest context, miercuri, în fața spitalelor din țară au avut loc mai multe proteste împotriva vaccinării obligatorii. Federația națională a angajaților din spitalele publice avertizează că în jur de 10.000 de cadre medicale, sau 10% din forța de muncă, nu se vaccinaseră anti-COVID-19 până la 1 septembrie.
Serviciul de ambulanță are, astfel, un personal redus cu 1.245 de persoane, potrivit presei elene.
„Îndemnăm cadrele medicale să se vaccineze, dar suntem împotriva vaccinării obligatorii, care reprezintă o problemă din punct de vedere democratic”, a declarat Dimitris Kourouvalakis, membru al comitetului executiv din organizația sindicală, pentru AFP.
Federația a făcut apel la organizarea de greve și proteste în Atena și în Salonic, al doilea oraș al Greciei ca mărime.
Athanassios Plevris, ministrul elen al sănătății, a amintit că legea a fost votată încă din iulie și spune că „va fi implementată”.
În aceste condiții, guvernul de la Atena încearcă să găsească modalitățile potrivite pentru a acoperi lipsa de personal, luând în calcul chiar și să suspende concendiile cadrelor medicale care s-au vaccinat, astfel încât să se asigure că serviciile spitalicești sunt pe deplin operaționale.
De asemenea, guvernul plănuiește să restructureze organigramele spitalelor, să facă parteneriate cu sectorul privat și să înlocuiască cadrele suspendate cu personal auxiliar.
Datele oficiale arată peste 90% dintre pacienții internați cu COVID-19 în Grecia sunt nevaccinați. La nivel național au fost vaccinate cu schemă completă mai bine de 5,7 milioane de persoane.