Statul român nu a evacuat niciunul dintre colaboratorii afgani, aflați în pericol la Kabul. În paralel, Polonia a salvat peste 1.300 de persoane. Explicații halucinante după ședința CSAT

Statul român nu a evacuat niciunul dintre colaboratorii afgani, aflați în pericol la Kabul. În paralel, Polonia a salvat peste 1.300 de persoane. Explicații halucinante după ședința CSAT
Sursa foto: presidency.ro

Au trecut aproape două săptămâni de când pe aeroportul din Kabul a fost declanșată o adevărată criză umanitară din cauza zecilor de mii de cetățeni afgani care vor să își părăsească țara după preluarea puterii de către talibani. Cu toate acestea, România este una dintre puținele țări NATO care nu a reușit să evacueze niciun colaborator afgan, în ciuda sprijinului oferit de aceștia trupelor române.

În paralel alte state NATO, precum Polonia a reușit să evacueze în siguranță peste 1300 de persoane. Un efort important a fost depus și de guvernele altor țări, ca Ungaria, Spania, Germania sau Marea Britanie care au scos din Afganistan sute sau chiar mii de cetățeni afgani care au contribuit la buna desfășurare a misiunilor în anii trecuți.

O dovadă a faptului că șeful statului și autoritățile competente au reacționat defazat față de preocuparea comunității internaționale cu privire la criza din Afgnistan, este întârzierea convocării ședinței CSAT.

La mai bine de o săptămână de când talibanii au preluat controlul la Kabul, președintele Klaus Iohannis a discutat subiectul, însă potrivit comunicatului transmis de administrația prezidențială, nu s-a găsit nicio soluție pentru ca statul român să contribuie efectiv la evacuarea colaboratorilor săi afgani.

Deși România încearcă să extragă colaboratori, aceștia, nu ar reuși să ajungă la aeroportul din Kabul, scuză similară invocată de MAE pentru evacuarea cu întârziere a cetățenilor români din Afganistan.

”În cadrul ședinței CSAT, s-a stabilit să fie întreprinse, în continuare, demersuri în vederea aducerii în siguranță în România a cetățenilor afgani din categoriile menționate mai sus, dificultăți obiective legate de rațiuni de securitateîmpiedicând până acum accesul lor în aeroport”, se arată în comunicatul CSAT.

Cu toate acestea, majoritatea statelor NATO și-au încheiat sau urmează în scurt timp să finalizeze misiunea de evacuare a colaboratorilor afgani , misiune pe care statul român nici măcar nua  inițiat-o. Asta în conițiile în care wforturile statelor ociidentale se desfășoară contr-cronometru.

Dacă în câteva zile nu vor fi extrași toți colaboratorii țărilor NATO care au avut trupe în Afganistan, viața lor va fi în grav pericol. Este vorba de interpreți, jurnaliști, reprezentanți de ong-uri, magistrați sau oficiali ai fostului guvern.  Cu toții riscă să fie aspru pedepsiți sau omorâți de talibani. Pentru mulți dintre ei, rămânerea în Afganistan echivalează cu o condamnare la moarte sigură.

Polonia și Belgia și-au încheiat evacuările din Afganistan, dar alte națiuni europene și-au asumat că vor continua cât mai mult timp posibil operațiunile de salvare. Președintele Joe Biden a declarat că va respecta termenul limită de 31 august pentru finalizarea retragerii SUA, așa cum talibanii au insistat că trebuie, crescând presiunea asupra operațiunii deja riscante de a evacua civili din Kabul.

Aliații europeni au făcut presiuni pentru mai mult timp, dar, ca o chestiune practică, vor trebui să pună capăt evacuărilor înainte ca ultimele trupe americane să plece. Mai multe țări nu au spus când intenționează să își încheie operațiunile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`