Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat, joi, propunerea Ministerului ca tezele de doctorat din perioada 1990 – 2016 să fie verificate. Potrivit unui proiect de lege în acest sens, aflat în dezbatere publică, universitățile vor primi cinci milioane de euro în acest scop.
Cîmpeanu a explicat faptul că strategia de combatere a fenomenului de plagiat nu poate fi unitară la nivel național, deoarece sistemul de învățământ superior e descetralizat. Fiecare universitate va veni cu propria strategie și va trebui să aibă o structură adaptată care să verifice tezele de doctorat. Cele care au probleme vor ajunge automat pe masa Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat de ce strategia nu e la nivel național, ci pe fiecare universitate, ministrul Educației a răspuns: „Sistemul universitar este unul descentralizat. Am cerut, pe 18 februarie, un proiect pentru o strategie națională de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat. Pentru că foarte multă lume vorbește, exprimă opinii, corecte de altfel, dar observând că nu s e întâmplă nimic, am adoptat această soluție prin care fiecare universitate care e organizatoare de studii de doctorat va trebui să aibă până la finele anului o stregie proprie de prevenire și combatere a plagiatului, care trebuie publicată pe site-ul propriu. Fiecare universitate va avea o structură adaptată dimensiunilor activității, că avem universități în care s-au susținut 200 de teze și altele cu 5.000. Structurile vor fi adecvate și universitățile vor decide singure. Aceste structuri vor avea activitatea corelată cu cea a secretariatului școlii doctorale și secretariatului instituției organizatoare de studii de doctorat”.
„Până acum, dincolo de opinii și de concentrare pe cazuri punctuale, nu am avut o finanțare sistemică solidă, că toate acestea necesită resurse. E prima dată când Ministerul Educației a asumat finanțarea într-un cuantum de peste 25 de milioane de lei doar pentru lunie rămase în acest an.
Va trebui să avem o strategie proprie, o structură și să începem cu digitalizarea tuturor tezelor de doctorat care acum sunt prăfuite, legate în depozite, ele vor trebui digitalizate pentru a pregăti procesul de evaluare pe care universiățile le vor face prin prisma mecanismelor interne de asigurare a calității. Evaluarea e total independentă de cea pe care CNATDCU va trebui s-o facă apoi de cate ori va primi o sesizare pe baza regulamentului pe care-l are”, a mai declarat Cîmpeanu.
Întrebat cine dă garanția că tezele de doctorat vor fi evaluate corect dacă fiecare universitate va evalua după propriile reguli, ministru a spus: „Strategia nu e unitară, la finalul procesului fiecare conductor de unievrsitate va asuma un raport prin care va preciza că au fost analizate 2347 de teze, 2341 n-au probleme, la 2 teze avem semne de întrebare și restul sunt plagiate. Unde sunt semnalate probleme va interveni CNATDCU automat. Deci asumarea răspunderii e un principiu important”.
Acesta a mai precizat că tezele de doctorat de după 2016 deja au fost rucate în format digital, mai puțin cele ale căror autori au decis că le public singuri; dacă se împlinește termenul oricum ele sunt deja în format digital”.
„E prima oară când cineva oferă finanțare pentru etică și integritate academică”, a subliniat miistrul Sorin Cîmpeanu.