Conducerea Penitenciarului Vaslui a fost amendată de Protecţia Consumatorilor cu 10.000 de lei, în urma unei sesizări venite din partea unui deținut, care s-a plâns de faptul că pasta de dinţi dată persoanelor încarcerate ar avea termenul de valabilitate contrafăcut și le-ar pune astfel sănătatea în pericol. Reprezentanții Penitenciarului se apără, susținând că au respectat procedurile legale de achiziție a acestui produs.
Comisarii CJPC Vaslui au retras un lot de 60 de tuburi cu pastă de dinţi aflate în magazia unităţii de detenţie și au amendat Penitenciarul Vaslui cu suma de 10.000 de lei pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia consumatorilor. Amenda a fost contestată în instanță de Penitenciarul Vaslui.
„În urma verificărilor efectuate în depozitul instituţiei s-au descoperit mai multe tuburi cu pastă de dinţi, asupra cărora sunt suspiciuni asupra termenului de valabilitate, fiind aplicat cu o stampilă de la furnizor. S-a aplicat o amendă în cuantum de 10.000 de lei, cu posibilitatea achitării de 1.500 lei în termen de 48 de ore, iar ca măsură suplimentară s-a dispus retragerea celor 60 de tuburi de pastă de dinţi de la consum”, a precizat Alexandru Hordilă, şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului Iaşi, citat de Adevărul.
Conducerea Penitenciarului afirmă că legea a fost respectată.
Citeste mai mult: adev.ro/nkzi57
Citeste mai mult: adev.ro/nkzi57Conducerea Penitenciarului afirmă că legea a fost respectată.
”Pentenciarul Vaslui a dovedit bună credinţă în cazul achiziţiei publice a pastei de dinţi, aceasta fiind făcută respectînd toată legislaţia din domeniu. Subliniem totodată, că noi reprezentăm consumatorul final, achiziţionând acest produs, pentru îndeplinirea obligaţiei de acordare a drepturilor persoanelor deţinute, drepturi prevăzute de Legea nr. 254/2013, iar scopul achiziţiei acestui produs nu a făcut obiectul comercializării sau prestărilor de servicii, ci pentru a-l distribui pentru folosire directă persoanelor custodiate. Este la fel ca atunci când un părinte cumpără de la un magazin un bun şi-l dă propriilor copii, având încredere în marcajul de pe respectivul produs.
Atunci când am luat act de reclamaţia făcută către CJPC, tot pentru a dovedi buna credinţă, produsul a fost imediat oprit de a mai fi distribuit persoanelor din custodie, deşi conform declaraţiei suplimentare de conformitate acesta avea termenul de garanţie septembrie 2015. Aşa cum noi ne considerăm cumpărători de bună credinţă al unui produs, tot aşa reiterăm şi buna credinţă a furnizorului, în condiţiile în care legislaţia romînească operează tot pe principiul bunei credinţe în raporturile juridice civile. Dar în final, instanţa va dispune”, a declarat Nicolae Toma, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui pentru sursa citată.