Zona de interes pentru perioada următoare este recuperarea prejudiciilor produse prin comiterea de infracțiuni. Astfel, ministrul Justiției a declarat, marți, că bunurile confiscate în faza de urmărire penală pot fi valorificate anticipat, iar dacă, în urma deciziei instanței, se dovedește că persoanele judecate sunt nevinovate, acestea primesc banii proveniți din valorificarea bunurilor.
„Legea va permite să vindeți chiar la momentul sechestrării, banii fiind depuși într-un cont. Dacă persoana este nevinovată, primește banii înapoi, dar statul nu mai cheltuiește sume importante cu depozitarea și deținerea acestor bunuri”, a spus Cazanciuc la bilanțul Parchetului de pe lânga ÎCCJ, conform ziare.com.
Din punct de vedere statistic, conform datelor furnizate de ANAF și monitorizate de Oficiu, procentul de recuperare efectivă sumelor de bani provenind din activitatea de punere în executare a ordinelor de confiscare emise de instanțele de judecată a înregistrat o scădere accentuată în ultimii ani.
Astfel, potrivit unei statistici a Oficiului, în 2013, valoarea bunurilor sechestrate a depășit 434 milioane euro, dar cea a bunurilor efectiv confiscate conform notificarilor ANAF a fost de doar 7,6 milioane de euro.