Președintele Klaus Iohannis vrea o nouă strategie de apărare. Acesta a anunţat la bilanţul MApN că e nevoie de o lege clară şi de mai puţină birocraţie, pe măsura noilor provocări din domeniul apărării cum ar fi situaţia tensionată de la graniţa cu Ucraina sau atacurile cibernetice.
„În calitate de comandant al forțelor armate și de președinte al CSAT voi acorda atenția cuvenită atât problemelor ce țin de optimizarea cadrului legislativ și organizatoric al unei structuri de forță eficace și agile, cât și de buna pregătire a Armatei și de înzestrarea corespunzătoare a acesteia. Avem nevoie de o legislație clară, unitară și coerentă, de mai puțină birocrație și de dotări pe măsura provocărilor actuale, dar și a angajamentelor noastre”, a spus Iohannis, la ședința de bilanț a MApN.
De asemenea, în cadrul ședinței de bilanț MApn, Klaus Iohannis a mai spus că pentru el, nu există moment mai emoționant decât salutul drapelului de luptă. (Detalii AICI)
Șeful statului a subliniat faptul că va prezenta Parlamentului noua Strategie Națională de Apărare a Țării, care va contura potențialele riscuri, amenințări și vulnerabilități la adresa țării noastre.
„În conformitate cu prevederile Constituției și în termenul prevăzut de Legea planificării apărării, voi prezenta Parlamentului noua Strategie Națională de Apărare a Țării. Acest document va evalua mediul internațional de securitate, va prezenta potențialele riscuri, amenințări și vulnerabilități, precum și direcțiile de acțiune pentru asigurarea securității naționale a României pe termen lung. Conform legii, în baza acestui document și a Cartei Albe a Apărării, Ministerul Apărării Naționale va elabora noua Strategie Militară, ultimul document de acest tip care a fost aprobat datând din anul 2000. De asemenea, în conformitate cu angajamentele și prioritățile actualului program de guvernare, ar trebui finalizat procesul de revizuire strategică a apărării, cu rol determinant asupra planificării și generării capabilităților de apărare naționale și multinaționale. Rezolvarea restanțelor în materie acumulate în ultimii ani și respectarea termenelor reprezintă o datorie politică și o dovadă de responsabilitate și seriozitate. Acestea sunt esențiale pentru asigurarea credibilității strategice”, a declarat președintele României.
La rândul său, Victor Ponta a povestit o scenă din serialul american House of Cards când a vorbit despre scutul antirachetă din Romania.