Coreea de Nord ar putea fi forțată să clarifice soarta a zeci de străini, inclusiv români, despre care se crede că ar fi fost răpiţi în trecut, în principal din Japonia şi Coreea de Sud. Un anchetator ONU
A prezentat, luni, o strategie prin care Curtea Penală Internațională de la Haga este “competntă să investigheze acești făptași”.
„Strategia vizează să facă lumină asupra tuturor cazurilor de răpire şi dispariţiilor în spatele cărora s-ar afla agenţi din Republica Democratică a Coreei. (…)Pe lângă victimele din Japonia şi Coreea (de Sud), Comisia (ONU) de Anchetă a înregistrat cazuri de răpiri şi dispariţii ale unor cetăţeni din Liban, Malaysia, România, Singapore şi Thailanda şi posibil din alte” ţări, a declarat el.”, a declarat luni Darusman, conform Reuters.
O comisie ONU de anchetă a stabilit, într-un raport major publicat anul trecut, că începând din 1950 Coreea de Nord s-a angajat în „răpirea sistematică” a unor străini „la scară largă şi ca politică de stat”.
Ministrul nord-coreean de Externe Ri Su-yong a respins concluziile anchetei ONU de anul trecut, despre care a subliniat că sunt „motivate politic” şi „bazate pe minciunile” câtorva fugari pe care i-a catalogat drept infractori.