Româncă aflată pe aeroportul din Kabul: „Suntem în siguranţă, închişi în baza militară. Aşteptăm un avion să vină să ne evacueze”

Româncă aflată pe aeroportul din Kabul: „Suntem în siguranţă, închişi în baza militară. Aşteptăm un avion să vină să ne evacueze”
Kabul, capitala Afganistanului. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Alaeddin

Daniela Onofrei, o româncă aflată în Afganistan, a declarat pentru Europa FM care este situaţia în Aeroportul din Kabul, acolo unde este blocată cu alți români.

Toţi lucrau pentru companii care deserveau Aeroportul din capitala afgană, aflată acum în mâinile talibanilor.

Potrivit acesteia, securitatea pe aeroport este asigurată de britanici, americani şi turci.

“Aveam avioane alocate, asteptăm să fim evacuaţi în siguranţă. Toţi românii se află în baza militară”, a spus Daniela Onofrei pentru Europa FM.

Aceasta spune că sunt peste 30 de români în baza militară, iar NATO vrea să evacueze de pe Aeroportul din Kabul şi civilii afgani cu care a lucrat în ultimii ani.

Potrivit MAE, celula de criză interinstituțională convocată din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu și-a continuat activitatea pentru sprijinirea și acordarea de asistență cetățenilor români aflați pe teritoriul afgan, în vederea evacuării în siguranță a acestora.

MAE precizează că această structură va acorda tot sprijinul misiunii Forțelor Aeriene Române, dispusă de președintele Klaus Iohannis, la propunerea premierului Florin Cîțu, pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă pe teritoriul statului afgan.

Potrivit datelor MAE, în Afganistan se află acum 35 de cetățeni români, în principal personal de securitate angajat de UNAMA (Misiunnea ONU de Asistență în Afganistan), respectiv de o companie de profil. „MAE, prin Ambasada României la Islamabad, a menținut și menține legătura cu cetățenii români în toată această perioadă”, a mai trasmis Ministerul.

„În cazul în care se mai află cetățeni români în Afganistan care nu au contactat încă misiunea diplomatică a României din Pakistan, MAE recomandă ferm ca aceștia să se adreseze urgent Ambasadei României la Islamabad şi să comunice coordonatele proprii pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

Celula de criză interinstituțională își continuă activitatea, în regim permanent, monitorizează evoluțiile și rămâne în contact cu partenerii internaționali ai României, respectiv cu ONU și reprezentanți ai companiei angajatoare, în vederea analizării operative a tuturor informațiilor și pentru a propune adoptarea măsurilor necesare în astfel de situații”, se mai arată în comunicatul MAE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`