MAE, noi precizări despre demersurile privind evacuarea românilor aflați în Afganistan

MAE, noi precizări despre demersurile privind evacuarea românilor aflați în Afganistan
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul de Externe vine cu noi informații în contextul evoluțiilor legate de situația de securitate din Afganistan. Potrivit MAE Celula de criză interinstituțională convocată din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu și-a continuat activitatea pentru sprijinirea și acordarea de asistență cetățenilor români aflați pe teritoriul afgan, în vederea evacuării în siguranță a acestora.

MAE precizează că această structură va acorda tot sprijinul misiunii Forțelor Aeriene Române, dispusă de președintele Klaus Iohannis, la propunerea premierului Florin Cîțu, pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă pe teritoriul statului afgan.

Nivelul de alertă pentru Afganistan a fost ridicat la maxim

Ministerul de Externe amintește că, pe 13 august, nivelul de alertă pentru Afganistan a fost ridicat la maxim (Pericol major – Părăsiți imediat țara). În acest context, cetățenilor români li se recomandă să evite orice deplasare în această țară.

Potrivit datelor MAE, în Afganistan se află acum 35 de cetățeni români, în principal personal de securitate angajat de UNAMA (Misiunnea ONU de Asistență în Afganistan), respectiv de o companie de profil. „MAE, prin Ambasada României la Islamabad, a menținut și menține legătura cu cetățenii români în toată această perioadă”, a mai trasmis Ministerul.

„În cazul în care se mai află cetățeni români în Afganistan care nu au contactat încă misiunea diplomatică a României din Pakistan, MAE recomandă ferm ca aceștia să se adreseze urgent Ambasadei României la Islamabad şi să comunice coordonatele proprii pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

Celula de criză interinstituțională își continuă activitatea, în regim permanent, monitorizează evoluțiile și rămâne în contact cu partenerii internaționali ai României, respectiv cu ONU și reprezentanți ai companiei angajatoare, în vederea analizării operative a tuturor informațiilor și pentru a propune adoptarea măsurilor necesare în astfel de situații”, se mai arată în comunicatul MAE.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Islamabad  +92 51 8441476. De asemenea, românii au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice  +92 311 4469900.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)