Statisticile și sportul: Cât de mare relevanță au cifrele în sport?

Statisticile și sportul: Cât de mare relevanță au cifrele în sport?
Statisticile și sportul: Cât de mare relevanță au cifrele în sport?

Sportul este un domeniu aparte, o particularitate importantă fiind aceea că rezultatul unui eveniment poate fi anticipat, într-o anumită măsură, pe baza a ce s-a întâmplat în trecut. Despre relevanța cifrelor în sport se vorbește în primul rând în pariurile sportive, profesioniștii dezvoltând modele de predicție bazate pe statistică.

Rezultatele precedente nu le garantează pe cele viitoare, însă reprezintă fundația analizelor meciurilor de fotbal, în urma cărora sunt stabilite șansele ca un anumit eveniment să se producă. Nu este vorba doar despre scor, ci și despre numărul de eliminări, de cartonașe galbene, de cornere ș.a.

De asemenea, statistica indică specificul fiecărei competiții, pentru că sportul este același la nivel teoretic, dar, practic, fotbalul jucat în Filipine este total diferit de cel văzut în Anglia sau în Germania.

Două dintre cele mai populare modele de predicție bazate pe statistică au în vedere evenimentele similare din partidele precedente și clasamentele alcătuite pe sisteme de ranking.

Model de predicție bazat pe evenimente similare

În prezent, site-urile de statistici oferă informații diverse, foarte utile celor care nu pariază doar pe rezultat. De exemplu, cine dorește să joace la pariuri pe numărul de goluri dintr-un meci are la dispoziție următoarele date relevante:

  • numărul de goluri marcate în ultimele 5 meciuri jucate de fiecare echipă;
  • numărul de goluri marcate în ultimele 5 meciuri jucate acasă de echipa care are statutul de gazdă;
  • numărul de goluri marcate în ultimele 5 meciuri jucate în deplasare de echipa care are statutul de oaspete;
  • numărul de goluri marcate în ultimele 5 întâlniri directe;
  • numărul de goluri marcate în ultimele 5 întâlniri directe disputate pe terenul pe care urmează să aibă loc evenimentul;

Nu este recomandat să se facă o predicție exclusiv pe baza acestor informații, dar concluzia trasă în urma analizării lor are o pondere importantă în stabilirea concluziei finale.

Un alt tip de pariuri popular care are ca punct de reper statistica este cel pe cartonașe. Luând ca exemplu un bilet pe total cartonașe galbene într-o partidă de fotbal, trebuie avute în vedere:

  • media cartonașelor galbene/meci primite de fiecare echipă în ultimele 5 meciuri în sezonul respectiv;
  • media cartonașelor galbene/meci primite de fiecare echipă în ultimele 5 meciuri în respectiva competiție;
  • media cartonașelor galbene/meci primite în ultimele 5 partide pe teren propriu de echipa care are statut de gazdă;
  • media cartonașelor galbene/meci primite în ultimele 5 partide în deplasare de echipa care are statut de oaspete;
  • media cartonașelor galbene/meci acordate de arbitrul de centru în sezonul respectiv.

Cei care preferă cote mai mari mizează pe intervalul în care se va înscrie. Tot statistica ajută și în acest caz. Se poate vedea în ce interval s-au înscris cele mai multe goluri în meciurile jucate de fiecare echipă. Date utile în acest sens se pot găsi chiar pe site-urile de pariuri, care oferă și alte facilități pentru pariori. De pildă, puteți vedea mesajul verifică biletul tău pe Fortuna, ceea ce înseamnă că pe platforma online a sponsorului echipei naționale există posibilitatea de a se verifica dacă un bilet plasat în agențiile stradale este câștigător sau necâștigător.

Model de predicție bazat pe sisteme de ranking

Unii pariori preferă să acorde o pondere importantă poziției dintr-un clasament personalizat. Mai întâi se face media locurilor ocupate de echipe în mai multe ierarhii oficiale, precum Clasamentul FIFA/UEFA, AQB Sports Ratings, The Roon Ba, Rsoccer, World Football Elo Ratings, InternationalMark, Chance de Gol sau Mondfoot. Apoi, după fiecare meci jucat, la activul echipei se adună puncte, în caz de victorie sau egal, sau se scade din punctaj, în caz de înfrângere.

Sunt doar câteva exemple despre legătura dintre statistică și fotbal. Am luat ca referință acest sport pentru că este de departe cel mai popular în țara noastră, însă raționamentul este valabil și în cazul altor discipline, cifrele fiind relevante pentru predicția rezultatelor viitoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`