Cine sunt talibanii, grupul care revine la putere în Afganistan după două decenii de război (VIDEO)

Cine sunt talibanii, grupul care revine la putere în Afganistan după două decenii de război (VIDEO)
Suhail Shaheen, Latif Mansur, Shahabuddin Delavar, figuri proeminente din grupul talibanilor, fotografiați în 9 iulie 2021 înaintea unei conferințe de presă din Rusia. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ekaterina Chesnokova

Talibanii fuseseră îndepărtați de la putere din Afganistan în 2001 de forțele conduse de SUA, însă au declanșat o ofensivă majoră pe fondul retragerii aliate după două decenii de lupte și au capturat marile orașe din țară, anunțând că războiul s-a încheiat. Președintele Ashraf Ghani a demisionat din funcție și a fugit din țară, iar oamenii se calcă în picioare la aeroport și au luat cu asalt drumurile în încercarea de a face același lucru.

Grupul a intrat în discuții directe cu SUA în anul 2018, iar în februarie 2020 cele două părți au perfectat un acord care prevedea demararea unor discuții de pace la nivel național, stipulând totodată că SUA se retrage din regiune, iar talibanii nu vor ataca forțele americane. Alte clauze erau îndreptate împotriva al-Qaeda și altor organizații militante.

Chiar și așa, în 2021, talibanii au continuat să atace forțele afgane de securitate și civilii, iar în ultimele zile au avansat într-o ofensivă rapidă către capitala Kabul, unde au ajuns duminică.

Cine sunt talibanii și cum ar fi luat naștere mișcarea

Talibanii, sau „studenții” în limba paștu, își făceau apariția la începutul anilor `90 în Pakistan, după retragerea trupelor sovietice din Afganistan. Se crede că mișcarea predominant paștună a luat naștere în interiorul seminarelor religioase – plătite în principal cu bani din Arabia Saudită – care propovăduiau o linie dură a islamului sunit, potrivit BBC.

Promisiunea făcută de talibani – în zonele paștune din Pakistan și Afganistan – fusese aceea de a restabili pacea și de a aplica propria lor versiune austeră a Șariei, legea islamică, odată ce ajung la putere.

Din sud-vestul Afganistanului, grupul și-a extins rapid influența. În septembrie 1995 a capturat provincia Herat, de la frontiera cu Iran, iar peste exact un an avea să cucerească și capitala afgană, Kabul, înlăturând de la putere regimul președintelui Burhanuddin Rabbani, unul dintre părinții fondatori ai mujahedinilor afgani care s-au opus ocupației sovietice. Până în 1998, talibanii ajungeau să controleze 98% din Afganistan.

Obosiți de excelese mujahedinilor și de lupte, afganii i-au primit inițial cu brațele deschise pe talibani. Popularitatea lor de la acea vreme se datora în special luptei anticorupție și combaterii infracționalității de pe drumurile afgane.

Cu toate acestea, talibanii aveau să introducă sau să susțină pedepse în acord cu maniera lor strictă de a interpreta Șaria – execuții publice pentru persoanele condamnate de crimă sau adulter, amputări pentru cei găsiți vinovați de furt. Bărbații au fost obligați să poarte barbă, iar femeile s-au văzut nevoie să îmbrace burka.

Mai mult decât atât, talibanii au interzis și televiziunea, muzica și cinematografia, iar fetelor cu vârste de 10 ani sau mai mari li s-a interzis să mai meargă la școală.

Grupul este cunoscut pentru încălcarea drepturilor umane și pentru abuzuri de ordin cultural.

Deși Pakistanul a negat în repetate rânduri că ar fi fost arhitectul mișcării talibane, există puține îndoieli legate de faptul că talibanii care s-au alăturat inițial grupului au fost educați în școlile religioase din Pakistan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)