Jurnalistul Emil Hurezeanu consideră că articolul publicat în The New York Times, în care se atrage atenția că avântul luat de domeniul judiciar din România este pe cale să dea naștere unui abuz de putere, spune „pentru prima oară lucruri în parte adevărate„.
”E un articol care spune pentru prima oară lucruri, în parte adevărate, dupa părerea mea. Show-ul cătușelor (…) e o promenadă, cam multă promenadă, cam multe cătușe, gulerele albe, chiar dintr-o furie suprajustițiară, de tip > scrie autorul, sunt aruncați foarte repede în arestul preventiv”, a spus jurnalistul la Digi 24.
Hurezeanu compară justiția cu „corul Alexandrov al Armatei Sovietice (…) care pompează dosare, mai ales de incriminare, de acuzare, în neștire„.
”Încă n-am stabilit foarte bine raporturile dintre evoluția instituțiilor democratice românești, bunăstarea cetățenilor, inclusiv speranța lor îndreptățită în mai multă justiție, chiar funcționarea justiției, care e evident că există, și acest ansamblu, precum corul Alexandrov al Armatei Sovietice, care pompează dosare, mai ales de incriminare, de acuzare, în neștire. Cineva trebuie să se mai gândească și la asta”, este de părere Hurezeanu.
Jurnalistul atrage atenția că asistăm la un fenomen care transmite „mai mult spectacol și nu transmite mesaje sau forme de progres democratic”.
”Faptul că vine președintele Institutului Democratic din SUA și spune că în Romania, din lipsa de explicații și din faptul că orizontul este foarte obturat, foarte mulți români cred că America comandă justiției. O spune și pe asta. Toate astea ne fac să credem că nu suntem singurii care la un moment dat observăm un fenomen care n-a iesit de sub control, dar care în sine transmite mai mult spectacol și nu transmite mesaje sau forme de progres democratic, economic, social sau moral”, subliniază Emil Hurezeanu.
”Ne-am concentrat în jurul poveștilor legate de mersul înainte victorios al justiției și n-avem șosele mai bune, n-avem spitale mai bune, nici măcar închisori mai bune. Și numărul pușcăriașilor crește. Cineva, la un moment dat, ar trebui să oprească imaginea asta, să spună: stop cadru, hai să vedem de-acum încolo ce facem”, a încheiat jurnalistul.
Precizările jurnalistului vin în urma publicării unui articol în New York Times în care se Patrick Basham, directorul Democracy Institute arată că avântul luat de domeniul judiciar din România este pe cale să dea naștere unui abuz de putere și recomandă o comisie a adevărului, care să recunoască faptele rele din trecut, dar acestea să fie iertate, iar viitorii pași greșiți să fie judecați pe baze noi, nepartinice. (Detalii AICI)