Alina Ghica, fost președinte al CSM: Fenomenul de telejustiție, dăunător. O persoană arestată preventiv nu e neapărat vinovată

Alina Ghica, fost președinte al CSM: Fenomenul de telejustiție, dăunător. O persoană arestată preventiv nu e neapărat vinovată

Alina Ghica, membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, a declarat, duminică, pentru ziare.com, că fenomenul de „telejustiție” dăunează adevăratei justiții.

Dacă o persoană este sau nu vinovată, acest lucru rămâne de văzut la finalul procesului de către completul de judecată, spune Ghica.

„O persoană este vinovată atunci când este condamnată definitiv, după parcurgerea a două cicluri procesuale. Un arestat preventiv nu este un om vinovat. Nu putem confunda noțiunea de arest preventiv cu noțiunea de vinovăție”, a declarat Alina Ghica, fost președinte al CSM, în prezent membru al consiliului, pentru Ziare.com.

Întrebată când poate fi arestată preventiv o persoană, aceasta a precizat: „Atunci când există indicii temeinice că ar fi savârșit o infracțiune”.

„Dar vinovăția urmează să fie stabilită exclusiv de o instanță. Indiciile temeinice care există la momentul în care se dispune arestarea preventivă pot să nu mai existe la momentul la care se pronunță în mod definitiv o instanță de judecată”, a spus aceasta.

 Alina Ghica a admis că dezbaterile ample de la posturile de televiziune pe tema unor cauze aflate pe rol nu sunt deloc în regula.

„Am spus-o întotdeauna: justiția se face în biroul procurorului și în sala de judecată în care completul judecă o cauză. Justiția nu se face la televizor. Cât timp nu vom înțelege acest lucru, nu vom asigura nici respectarea drepturilor fundamentale ale omului și nici independența de care trebuie să se bucure procurorul, în prima fază, și judecatorul, în a doua fază.

„Vom ajunge să dăm verdicte de vinovăție sau de nevinovăție la televizor. Nu cred că în momentul acesta Constituția ne lasă să facem acest lucru”, a completat judecatorul.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`