SUA promite un răspuns colectiv împotriva Iranului, după atacul asupra Mercer Street. Antony Blinken: Ne coordonăm cu Regatul Unit, Israel, România și alte țări

SUA promite un răspuns colectiv împotriva Iranului, după atacul asupra Mercer Street. Antony Blinken: Ne coordonăm cu Regatul Unit, Israel, România și alte țări
Antony Blinken, șeful Departamentului de Stat al SUA în administrația Biden. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

SUA a promis luni că va conduce un „răspuns colectiv” împotriva Iranului, în replică la atacul comis asupra unui petrolier care avea legături cu Israel. Teheranul a negat că s-ar afla în spatele incidentului care s-a produs în 29 iulie în zona strâmtorii Hurmuz și care s-a soldat cu moartea a doi navigatori, un cetățean român și unul britanic.

Serviciile americane și israeliene de informații au ajuns la concluzia că MT Mercer Street a fost atacat de o dronă iraniană. Petrolierul este operat de Zodiac Maritime, o companie internațională cu sediul la Londra care aparține omului de afaceri israelian Eyal Ofer.

Un român și un britanic au fost uciși în ceea ce analiștii spun că a purtat toate semnele războiului nedeclarat dintre Iran și Israel, care a presupus adesea atacuri în apele din zona Golfului.

SUA promite un răspuns colectiv împotriva Iranului, după atacul asupra petrolierului Mercer Street

Antony Blinken, Secretarul de stat al SUA, spune că atacul a fost „o amenințare directă la libertatea de navigație și comerț”.

„Suntem într-un contact foarte strâns, în coordonare, cu Regatul Unit, Israel, România și alte țări. Și va exista un răspuns colectiv”, a declarat șeful diplomației americane, în a doua consecutivă în care amenință cu represalii, potrivit AFP preluată de France 24.

Londra, care de asemenea acuzat Iranul pentru atac, l-a convocat pe ambasadorul iranian în Marea Britanie și a cerut libertate de navigație deplină în regiune.

„Consider că Iran ar trebui să înfrunte consecințele a ceea ce au făcut”, a spus premierul britanic Boris Johnson.

Ambasadorul iranian în România a fost convocat și el la sediul MAE, care a anunțat că România „își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat”.

„România condamnă cu fermitate atacul cu dronă, absolut inacceptabil, comis asupra vasului  «Mercer Street», care s-a soldat cu pierderea vieții comandantului navei, cetățean român, care a căzut demn la datorie. Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaționali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat și, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicații de către autoritățile iraniene, fără întârziere, și își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat. Ambasadorul Republicii Islamice Iran la București  a fost convocat de urgență la MAE român în acest scop”, a transmis MAE.

La rândul lor, ambasadorul român și însărcinatul cu afaceri britanic au fost convocați la Ministerul iranian de externe. Teheranul respinge acuzațiile și a spus, prin vocea ministrului iranian de externe, că „vă răspunde în mod imediat și decisiv la orice fel de aventurism”.

„Republica Islamică Iran nu va ezita să își protejeze securitatea și interesele naționale”, a mai declarat Said Khatibzadeh, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de externe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)