Un român din Dolj a săpat în curte pentru o piscină. Dar, ce a găsit îngropat acolo, l-a lăsat mască! S-a îmbogăţit pe loc!

Un român din Dolj a săpat în curte pentru o piscină. Dar, ce a găsit îngropat acolo, l-a lăsat mască! S-a îmbogăţit pe loc!
Foto: Roman Kraft (Unsplash.com)

Un localnic din comuna Pielești, județul Dolj, a făcut o descoperire demnă de povestit nepoților. Bărbatul care efectua săpături în curte, pentru amenajarea unei piscine, a găsit anul trecut un tezaur cu peste 100 de monede și podoabe de argint, din perioada Imperiului Roman. Obiectele de mare valoare ar avea peste 2.000 de ani.

Anunţul a fost făcut vineri, 30 iulie, de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile. Potrivit acestuia, cetățeanul care a descoperit și a predat tezaurul și-a primit recompensa, potrivit legii, adică 45% din valoarea acestora.

„Un tezaur veritabil, descoperit în curtea unui doljean, a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova. Peste 100 de monede romane şi podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, se află, în această perioadă, într-un amplu proces de restaurare şi conservare. Obiectele au fost găsite de un localnic din comuna Pieleşti, în luna mai a anului trecut.

Acesta făcea săpături în grădina din curte, cu scopul amenajării unei piscine, dar a oprit lucrările în momentul în care a găsit o oală de ceramică plină cu monede. Imediat a anunţat autorităţile, iar vasul a fost preluat pentru expertiză de către specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Dolj”, a scris Cosmin Vasile pe pagina de Facebook, potrivit Agerpres.

Câți bani ar fi primit cetățeanul care a predat comoara

Potrivit edilului local, monedele romane şi bijuteriile dacice vor fi expuse la Muzeul Olteniei în următoarele luni.

„A urmat un proces îndelungat de datare şi stabilire a valorii obiectelor găsite, iar concluzia a fost aceea a unei descoperiri de o valoare excepţională. Consiliul Judeţean Dolj şi-a dorit ca tezaurul să rămână în proprietatea judeţului, astfel că a respectat procedura legală de preluare în administrare.

Astfel, zilele trecute, a fost efectuată plata recompensei stabilite prin lege pentru persoana care a făcut descoperirea, în cuantum de 45% din valoarea pieselor. Monedele romane şi bijuteriile dacice vor fi expuse la Muzeul Olteniei, în următoarele luni”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Edilul local nu a precizat la ce valoare a a fost estimată comoara.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:17 - MAE a emis o avertizare de călătorie în Bulgaria. Țara vecină se confruntă cu coduri meteo de vânt puternic și ninsori
12:02 - SUA se confruntă cu cel mai mare atac cibernetic din istorie. Pe cine consideră americanii vinovați
11:47 - Sondaj de opinie, în ajunul alegerilor prezidențiale: Luptă strânsă între Elena Lasconi și George Simion pentru intrarea în turul doi. Cei doi sunt cotați la 19%
11:34 - Cât a costat încoronarea regelui Charles al III-lea? Publicarea cifrelor a dus la critici privind sumele mult prea mari cheltuite
11:29 - Un avion Tarom care ar fi trebuit să aterizeze la Timişoara a ajuns la Cluj-Napoca / Judeţul Timiş se află sub avertizare cod portocaliu de vânt
11:17 - Zi decisivă pentru aderarea la Spațiul Schengen: Austria dă semne că va debloca aderarea deplină a Bulgariei şi României
10:50 - Aeronavele F-16 vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Anunțul Forțelor Aeriene Române
10:26 - Reacția NATO după ce Rusia a lansat în Ucraina o rachetă balistică: „Nu va schimba determinarea aliaţilor NATO de a sprijini Ucraina”
10:25 - Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan: „Nu o să se desființeze oficii poștale și nu o să fie dați oameni afară” / „Până în momentul de față nu sunt încântat de modul în care s-a reușit implementarea programului de investiții de la Poșta Română” (VIDEO)
09:56 - Prime cât trei salarii pentru angajații ANAF care aduc mai mulți bani la stat