Anunţ îngrijorător pentru părinţii din Tulcea. Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean se închide pentru că a rămas fără medici.
Copiii bolnavi care ajung la Spitalul Judeţean Tulcea sunt trimişi la Constanţa, Brăila sau Galaţi. Şase pacienţi mai sunt acum internaţi şi după ce vor fi externaţi, se pune lacătul în urma lor, informează Gazeta Românească.
Consiliul Judeţean Tulcea, care are în subordine spitalul, a trimis apeluri disperate către centrele universitare din Iaşi, Bucureşti şi Chişinău, în speranţa că vor găsi măcar câţiva rezidenţi pentru secţia de pediatrie.
Lipsa banilor şi nivelul salarial face ca România să piardă tot mai mulţi medici. În fiecare an, în sistemul medical din România intră 3.000 de doctori şi ies aproape 3.500, estimează Colegiul Medicilor din România (CMR), avertizând că migraţia medicilor a crescut şi anul trecut, când 2.450 de medici au solicitat certificate profesionale pentru a putea pleca să lucreze în străinătate. România a oferit în ultimii 10 ani străinătăţii cadre medicale în valoare de 600 de milioane de euro. “Situaţia cea mai îngrijorătoare este întâlnită în spitale. Numărul medicilor a rămas de doar 13.521 (comparativ cu 20.648 în 2011 şi 14.487 în 2013) la un necesar de 26.000, potrivit normativelor Ministerului Sănătăţii”, spune preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.
La fiecare cinci ore, un medic pleacă din ţară. Şi nu se mai întoarce. În spitalele din străinătate, îl atrag condiţiile de muncă, metodele diferite de practică şi salariile, de câteva ori mai mari ca în țara noastră. Ultimele statistici arată că 70% dintre studenţii la Medicină se înscriu la facultate cu gândul să plece din țară după absolvire. “Pericolul mare va fi în următorii 3-4, ani când spitalele se vor închide din lipsă de medici”, trage un semnal de alarmă Vasile Astărăstoae.