Floarea de iris este una dintre cele mai iubite plante de grădină, care se reamarcă prin aspectul delicat și prețios, prin coloritul intens, dar și prin parfumul discret. Planta perenă cunoscută sub denumirea populară de stânjenel, face parte din familia iridaceelor și cuprinde peste 200 de specii.
Floarea de Iris este o plantă care se poate cultiva foarte ușor, chiar și de către grădinarii fără experiență. Clima țării noastre este favorabilă pentru plantarea irisului și pentru obținerea celor mai bune rezultate. Pe lângă acești factori este foarte importantă și calitatea bulbilor, așa că îți recomandăm să consulți catalogul Grădinamax, pentru a-ți alege soiurile favorite.
Perioada ideală pentru plantare este toamna. Odată ales locul, este indicat să continui cu pregătirea terenului. Acesta se curăță în prealabil de buruieni, iar ulterior se adaugă nisip grosier sau pietriș pentru un bun drenaj.
Bulbii nu trebuie îngropați foarte adânc, adâncimea de aproximativ 8 cm fiind suficientă. Apoi plantele trebuie udate în abundență și se așteaptă înflorirea din primăvară.
Pentru cultivarea irisului este nevoie de un recipient de peste 20 cm înălțime și cu diametrul de cel puțin 25-30 cm. Bulbii se îngroapă la circa 8 cm adâncime, fie primăvara, fie toamna. Recipientul poate fi păstrat fie în interior în lunile mai reci, fie în exterior, într-un loc protejat. Cel mai important este să se folosească un pământ ușor și bine drenat.
Floarea de iris este o plantă iubitoare de apă, mai ales în perioada în care are loc înflorirea. Astfel este recomandat să îi acorzi atenție deosebită în intervalul lunilor mai-iunie, când planta are parte de mai multă activitate.
Vara se recomandă să stropești floarea de iris pentru a combate bolile specifice și dăunătorii, dar în mod special, atunci când se observă anumite semne de îmbolnăvire. Însă nu trebuie să îți faci griji, pentru că irisul este de obicei rezistent.
Înmulțirea florii de iris se face de obicei prin divizare. Pentru înmulțire pot fi folosite și semințe însă în cazul acesta înflorirea va avea loc începând cu al 3-lea an de la plantare.
Creșterea florilor de iris în teren deschis depinde de soiul ales. Comandă bulbii de iris din soiul preferat, alegând din catalogul GrădinaMax.
După procesul de plantare fiecare plantă se va uda bine însă va trebuie evitată acumularea de apă, în vederea protejării rizomilor și bulbilor.
Florile ofilite trebuie îndepărtate în mod constant. Irisul cu barbă va înflori secvențial pe muguri distanțați de-a lungul tulpinilor.
Odată cu terminarea perioadei de înflorire, tulpinile trebuie tăiate la baza lor, însă nu se taie frunzele de iris. Frunzele își continuă fotosinteza și generează energie pentru anul viitor.
Taie vârfurile maro și tulpina înflorită până la rizom – pentru a descuraja putregaiul. După înghețul de toamnă se va tăia frunzișul și se va îndepărta orice frunză care pare îngălbenită sau pătată. Dacă frunzele îngheață, ele trebuie îndepărtate.
În ciuda faptului că florile de iris sunt considerate a fi plante nepretențioase în ceea ce privește condițiile de creștere, ele pot fi atacați de boli fungice, bacteriene sau virale și de diferiți dăunători. De asemenea melcii, afidele și muștele albe pot fi o pacoste.
Pentru toate astea poți consulta magazinele de specialitate și poți încerca produsele din catalogul Grădinamax.