Tot ce vrei să știi despre iris

Tot ce vrei să știi despre iris

Floarea de iris este una dintre cele mai iubite plante de grădină, care se reamarcă prin aspectul delicat și prețios, prin coloritul intens, dar și prin parfumul discret. Planta perenă cunoscută sub denumirea populară de stânjenel, face parte din familia iridaceelor și cuprinde peste 200 de specii.

Principalele soiuri de iris sunt:

  1. Iris cu barbă – are caracteristică pubescența periantului exterior. Sunt excelente în paturi de flori și buchete.
  2. Iris pitic – frunzișul decorativ poate decora spațiul pe toată perioada sezonului, chiar și după înflorire.
  3. Iris bulbar – alegând bulbi de înaltă calitate te vei bucura de flori superbe.
  4. Iris siberian – cele mai frecvente soiuri în natură. Formează flori mai mici și un număr la mare de muguri pe un peduncul.
  5. Iris de mlaștină – prosperă pe peluze cu sol umed și nivel ridicat al apelor subterane.
  6. Iris japonez – plantele au o poziție aproape orizontală a petalelor, crescând dimensiunea florilor.

Cultivarea irisului

Floarea de Iris este o plantă care se poate cultiva foarte ușor, chiar și de către grădinarii fără experiență. Clima țării noastre este favorabilă pentru plantarea irisului și pentru obținerea celor mai bune rezultate. Pe lângă acești factori este foarte importantă și calitatea bulbilor, așa că îți recomandăm să consulți catalogul Grădinamax, pentru a-ți alege soiurile favorite.

Cultivarea în teren deschis

Perioada ideală pentru plantare este toamna. Odată ales locul, este indicat să continui cu pregătirea terenului. Acesta se curăță în prealabil de buruieni, iar ulterior se adaugă nisip grosier sau pietriș pentru un bun drenaj.

Bulbii nu trebuie îngropați foarte adânc, adâncimea de aproximativ 8 cm fiind suficientă. Apoi plantele trebuie udate în abundență și se așteaptă înflorirea din primăvară.

Cultivarea în ghivece

Pentru cultivarea irisului este nevoie de un recipient de peste 20 cm înălțime și cu diametrul de cel puțin 25-30 cm. Bulbii se îngroapă la circa 8 cm adâncime, fie primăvara, fie toamna. Recipientul poate fi păstrat fie în interior în lunile mai reci, fie în exterior, într-un loc protejat. Cel mai important este să se folosească un pământ ușor și bine drenat.

Sfaturi pentru îngrijirea irisului

Floarea de iris este o plantă iubitoare de apă, mai ales în perioada în care are loc înflorirea. Astfel este recomandat să îi acorzi atenție deosebită în intervalul lunilor mai-iunie, când planta are parte de mai multă activitate.

Vara se recomandă să stropești floarea de iris pentru a combate bolile specifice și dăunătorii, dar în mod special, atunci când se observă anumite semne de îmbolnăvire. Însă nu trebuie să îți faci griji, pentru că irisul este de obicei rezistent.

Cum înmulțim irisul

Înmulțirea florii de iris se face de obicei prin divizare. Pentru înmulțire pot fi folosite și semințe însă în cazul acesta înflorirea va avea loc începând cu al 3-lea an de la plantare.

Creșterea florilor de iris în teren deschis depinde de soiul ales. Comandă bulbii de iris din soiul preferat, alegând din catalogul GrădinaMax.

  1. Poți utiliza rizomi sau bulbi, însă în ambele situații înmulțirea se va face în același mod.
  2. Se selectează doar rizomii și bulbii sănătoși: se utilizează doar aceia care deja prezintă muguri.
  3. Toamna, rizomii și bulbii se așează în rânduri formate.
  4. Materialul de plantare se așează într-o groapă de circa 10 centimetri adâncime.
  5. Între plante se păstrează o distanță de aproximativ 10 centimetri, iar în ceea ce privește distanța dintre rânduri, ea va fi de aproximativ 20 de centimetri.

După procesul de plantare fiecare plantă se va uda bine însă va trebuie evitată acumularea de apă, în vederea protejării rizomilor și bulbilor.

Tăierea irisului

Florile ofilite trebuie îndepărtate în mod constant. Irisul cu barbă va înflori secvențial pe muguri distanțați de-a lungul tulpinilor.

Odată cu terminarea perioadei de înflorire, tulpinile trebuie tăiate la baza lor, însă nu se taie frunzele de iris. Frunzele își continuă fotosinteza și generează energie pentru anul viitor.

Taie vârfurile maro și tulpina înflorită până la rizom – pentru a descuraja putregaiul. După înghețul de toamnă se va tăia frunzișul și se va îndepărta orice frunză care pare îngălbenită sau pătată. Dacă frunzele îngheață, ele trebuie îndepărtate.

Boli și dăunători

În ciuda faptului că florile de iris sunt considerate a fi plante nepretențioase în ceea ce privește condițiile de creștere, ele pot fi atacați de boli fungice, bacteriene sau virale și de diferiți dăunători. De asemenea melcii, afidele și muștele albe pot fi o pacoste.

Pentru toate astea poți consulta magazinele de specialitate și poți încerca produsele din catalogul Grădinamax.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:09 - Decorațiunile de Crăciun care ne pot pune viața în pericol. Riscurile sunt mai mari la copii și animalele de companie
22:05 - Ionel Bogdan (PNL), replică pentru Călin Georgescu după decizia de aderare la Schengen: Doar vine cu tot felul de teoriii pe care le vinde pe ici, pe colo, fără să știe cu adevărat realitatea și ce se întâmplă cu adevărat în mediul rural (VIDEO)
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce
21:11 - Județul care va primi tilul de Regiune Gastronomică a Europei din 2027. Ce preparate au cucerit jurații
21:08 - Bonusul de Crăciun. Vești bune pentru acești angajați din România. Câţi bani vor primi la final de an
21:07 - S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49, de peste 100.000 de euro. De unde a fost cumpărat biletul norocos și cât a costat
20:55 - Radu Miruță (USR): Noi suntem foarte atenți să ne convingem dacă cu adevărat se dorește, în acest proiect de coaliție, să se schimbe modul în care s-au condus lucrurile în România (VIDEO)