Combaterea evaziunii fiscale, sport amplu practicat în România: De la bătrânelele vânzătoare în piață până la cumnaţii de premier

Combaterea evaziunii fiscale, sport amplu practicat în România: De la bătrânelele vânzătoare în piață până la cumnaţii de premier
Foto: adevarul.ro

Laura Codruța Koveși, a declarat, miercuri, la bilanțul DNA, că anul 2014 este un an record pentru instituție, precizând că foarte mulți demnitari de rang înalt sunt investigați de procurorii anticorupție.

În medie, un procuror a efectuat urmărire penală în aproape 150 de cauze în același timp.

La bilanţul DNA, Ponta a emis pretenţia ca procurorii să pună umărul la recuperarea prejudiciilor din evaziune fiscală.

Jurnalistul Andrei Luca Popescu afirmă, într-un editorial postat pe Gândul.info, că premierul , prin declarațiile sale legate de evaziune fiscală, vorbește de “funie în casa spâzuratului”.

”Pentru o vreme cel puţin, atât pentru subsemnatul, cât şi pentru premierul Victor Ponta, să vorbeşti despre evaziune fiscală aduce un pic cu proverbul acela despre pomenirea funiei în casa spânzuratului. Totuşi, acest sport naţional românesc, care a clădit atâţia campioni împinşi de la spate de o legislaţie fiscală sufocantă, pe alocuri de-a dreptul ucigaşă de iniţiativă economică, nu poate fi ignorat. Nu ar fi corect şi nu ar folosi nimănui, iar Victor Ponta, cu un cumnat aflat în arest preventiv chiar pentru, printre altele, evaziune fiscală, nu o poate face nici el.”, scrie jurnalistul.

Conform lui Kovesi, munca DNA în 2014 a dus la sentinţe judecătoreşti care au dispus confiscarea şi recuperarea a 310 milioane euro din infracţiuni de corupţie. „Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte medicilor din România într-un an. Este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri”, a spus şefa DNA.

“Ca să pareze rezultatul impresionant al DNA, neatins de niciun alt parchet românesc, dar şi poate pentru a acoperi palma trasă de Kovesi ANAF-ului, agenţie aflată în subordinea Guvernului care este responsabilă de recuperarea de la condamnaţii pentru corupţie a banilor produşi din infracţiuni, premierul Victor Ponta a ieşit şi el la atac. Aşa cum se pricepe domnia sa, la un nivel mai şcolăresc.

Da, 310 milioane e o cifră frumoasă, bravo DNA, dar uite, şi firmele aflate în insolvenţă au de plată 10 miliarde de euro către stat şi mai fac şi evaziune fiscală, chiar cu ajutorul unor magistraţi corupţi, a surâs Ponta. „Care ar acoperi toate salariile, şi ale procurorilor şi ale medicilor”, a chicotit premierul Victor Ponta către Kovesi. Iată, avem şi noi rezultate la Guvern: Direcţia Antifraudă de la ANAF duduie. Nu ar putea procurorii DNA să pună şi ei umărul la recuperarea acestui prejudiciu, s-a întrebat Ponta?”, mai scrie Popescu.

”Pentru toate astea, cât şi pentru asigurarea salariilor medicilor şi procurorilor, existaţi şi sunteţi plătit din bani publici în primul rând dumneavoastră, Victor Ponta, şeful Guvernului, nu procurorii DNA.

S-a auzit trosnetul fracturii logice, al cojii de nucă crăpate de perete?”, concluzionează jurnalistul.
 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`