Ion Rădoi a contestat controlul judiciar impus de procurorii DNA, care l-au inculpat după ce și-ar fi folosit influența de lider sindical și i-ar fi șantajat pe ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, și pe directorul general al Metrorex, Ștefan Paraschiv. Avocații sindicalistului susțin că ancheta este una „politică”, iar acesta neagă că ar fi coordonat greva din subteran sau că i-ar fi promis spații de la Stația Izvor lui Cristian Piedone, primarul sectorului 5.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Amândoi am hotărât să formulăm cerere de recuzare a doamnei procuror, am și trimis-o. Vom sesiza și CSM, și alte autorități interne și internaționale cu privire la faptul că DNA, înainte de a comunica autorităților statului, în speță Poliției, Biroului evidenței populației, Poliției Sectorului 3 pentru supraveghere, pe mail, la ora 00:04, a comunicat ordonanța de luare a măsurii controlului judiciar pentru domnul Ion Rădoi și pentru doamna Minea Claudia-Elena domnului ministru Drulă, iar la 00:05, domnului director Metrorex, care au mulțumit și au confirmat primirea mailurilor”, a declarat avocata lui Ion Răoi.
Întrebată pe ce se bazează, ea a răspuns: „Pe probe, pe documentele care se află în volumul 3, le-am printat, le-am depus și în instanță, deși ele sunt în volumul 3 la dosar, am indicat și numărul paginilor, dar nu vă ascund faptul că în momentul acesta considerăm împreună să facem apărarea, prin orice mijloc de probă, pentru că înaintând ordonanța de luare a măsurii controlului judiciar către cei doi, care n-aveau calitate prin faptul că nu solicitaseră organului de urmărire penală copierea dosarului, fotocopierea… mai mult, știți foarte bine că măsura controlului judiciar nu se comunică altor persoane, cu excepția inculpaților. Acolo erau și așa-zisele interceptări între domnul Piedone și domnul Ion Rădoi. Aceste interceptări și ordonanțele au fost date într-un mod privilegiat unui grup de presă, și nu tuturor celor din presă, cum era normal. I s-au încălcat dreptul la apărare, dreptul la un proces echitabil”.
„E politică, nu e cercetare penală, pentru că o cercetare penală este nepublică, nu dai la o parte din presă și nu îi trimiți domnului ministru de la USR”, a declarat celălalt avocat.
Ion Rădoi a vorbit și despre stenogramele care arată o serie de discuții compromițătoare între el și Cristian Piedone – căruia i-ar fi promis edilului „o jumătate de stație întreagă” pentru că ar fi întârziat demolarea spațiilor de la Stația Izvor – și neagă că ar fi făcut o astfel de promisiue, spunând că „a fost o glumă și atât”.
„Haideți să vă spun, eu îl cunosc pe acest om de peste 20 de ani și a fost o glumă între noi și atât. Cum adică îi dau, ce să îi dau eu, e proprietatea mea? Îi dădeam eu jumătate de stație… Ce, era proprietatea mea!? Nu le-am promis nimănui că nu mă ocup eu. Nu sunt nici cel puțin administrator. Am vorbit la telefon și asta e tot, ce, e prima dată când am vorbit cu el? Ne cunoaștem de peste 20 de ani, ne permitem să facem și glume, să comentăm între noi”, a afirmat Ion Rădoi, care recent ar fi făcut un prim pas pentru ieșirea la pensie după 15 ani în fruntea sindicatului de la metrou.
Întrebat dacă a coordonat greva care a paralizat metroul bucureștean în 26 martie 2021, sindicalistul a răspuns: „M-ați văzut cumva pe acolo? Nicicum (nici telefonic, n.r.). Eram în concediu și nu eram în București. Acolo n-a coordonat-o nimeni că aia n-a fost grevă, aia a fost oprirea voluntară”.