Guvernul Ungariei va organiza un referendum cu privire la legea care interzice promovarea LGBTQ+ în școli, susține prim-ministrul ungar Viktor Orban. Concret, actul normativ poartă numele de Legea pentru protecția copilului și, potrivit autorităților, vizează să apere minorii și să combată pedofilia.
Legea a fost adoptată în iunie, când guvernul Viktor Orban a interzis promovarea LGBTQ+ și a ideologiei de gen în programa școlară, dar și în emisiunile televizate destinate minorilor, care, potrivit legii, nu pot fi expuși materialelor pornografice. Totodată, actul normativ vorbește despre stabilirea unor grupuri cărora să li se permită să organizeze sesiuni de educație sexuală în unitățile de învățământ.
Cunoscută pentru viziunile creștin-conservatoare și suveraniste ale administrației de la Budapesta, Ungaria nu recunoaște căsătoriile între persoane de același sex, iar în 2020 a scos formal în afara legii și adopția de către astfel de cupluri.
Deși a fost aspru criticat de Comisia Europeană și de organizațiile neguvernamentale cu viziuni progresiste, guvernul de la Budapesta reitera în iulie că nu le va permite activiștilor LGBTQ+ să intre în școli. În replică la poziția dură a Ursulei von der Leyen, Viktor Orban spunea că doar Ungaria are dreptul să decidă cum ar trebui crescuți și educați copiii din țară.
„Parlamentul European și Comisia Europeană vor să lăsăm activiștii și organizațiile LGBTQ în grădinițe și școli. Ungaria nu dorește asta”, a fost mesajul lui Viktor Orban.
Premierul Ungariei a explicat că subiectul ține de suveranitatea națională a țării pe care o conduce.
„Aici (pe acest subiect, n.r.) birocrații de la Bruxelles nu au nicio treabă, indiferent ce vor face nu vom lăsa activiștii LGBTQ printre copiii noștri”, a mai spus oficialul ungar.
Legea a fost și creuzetul unei contre între Viktor Orban și autoritățile germane, în contextul EURO 2020. La ultima partidă din faza grupelor, Ungaria urma să întâlnească Germania la Munchen, iar primarul orașului bavarez propusese iluminarea Allianz Arena în culorile curcubeului, simbol folosit și de comunitatea LGBTQ+.
UEFA a respins demersul, despre care a spus că este motivat politic, însă chiar și așa și-a colorat logoul în culorile curcubeului. La rândul lor, stadioanele din mai multe orașe germane au fost colorate în culorile curcubeului în timpul partidei dintre Germania și Ungaria.