România, o nouă donație către Republica Moldova. Baciu: Vom trimite 100.000 de doze de vaccin Pfizer

România, o nouă donație către Republica Moldova. Baciu: Vom trimite 100.000 de doze de vaccin Pfizer
Foto: Facebook @ Andrei Baciu

România va continua acțiunile de donație și revânzare a vaccinurilor anti-COVID, atât la nivel individual, cât și la nivel european. În cursul acestei săptămâni va fi făcută o donație de 100.000 de doze de ser Pfizer, către Republica Moldova.

Andrei Baciu a făcut anunțul, în timpul conferinței de presă de marți, oferind și o serie de explicații cu privire la strategia de achiziționare a vaccinurilor de către Uniunea Europeană.

România donează 100.000 de doze de Pfizer către Republica Moldova

Aşa cum România a făcut până în momentul de faţă către Republica Moldova cele mai importante donaţii, acestea vor continua cu un transport săptămâna aceasta de 100.000 de doze Pfizer, care a fost aprobat în şedinţa de guvern de săptămâna trecută.

După cum bine ştim, şi Serbia a beneficiat de 50.000 de doze de donaţie, Ucraina, Argentina, Vietnam – 100.000 de doze AstraZeneca şi până în momentul de faţă a fost finalizat un singur contract de vânzare, cu Danemarca, pentru 1.170.000 de doze de vaccin. Iar demersuri suplimentare vor fi anunţate pe măsură ce România le finalizează.

Sunt în curs şi alte acţiuni de acest tip, cât şi la nivel european, unde ştim promisiunea de donaţie de 100 de milioane de doze, unde şi România va fi parte a acestui proces de donaţie”, a declarat secretarul de stat în ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

Care este strategia UE de achiziționare a vaccinurilor

Vicepreședintele CNCAV a oferit o serie de precizări cu privire la strategia de achiziționare a serurilor anti-COVID, de către Uniunea Europeană.

În momentul în care Comisia Europeană a contractat toate aceste doze de vaccin, cu toate companiile care aveau un vaccin cu potenţial, au fost două elemente importante.

În primul rând că a fost o prefinanţare de peste 2,7 miliarde de euro pe care Comisia Europeană, prin Emergency Support Instrument, a acordat-o tocmai pentru a accelera procesul de dezvoltare şi capacităţile de producţie ale companiilor care prezentau potenţial, iar la fel de important este că în momentul când s-au demarat aceste negocieri, semnarea contractului era condiţionată de autorizaţia pe care respectivele vaccinuri, la momentul respectiv încă nefinalizate, ar fi primit-o şi la fel de eficacitatea vaccinurilor.

Deci, în momentul în care s-au negociat aceste clauze, aceste contracte cu toate companiile de către Comisia Europeană, în respectivul moment dorinţa era de a avea acces la cât mai multe vaccinuri sigure şi eficiente în cel mai scurt timp”, a adăugat Andrei Baciu, potrivit Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`