Valeriu Gheorghiță: Niciuna dintre persoanele decedate ca urmare a infecției cu varianta Delta nu fusese vaccinată (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță: Niciuna dintre persoanele decedate ca urmare a infecției cu varianta Delta nu fusese vaccinată (VIDEO)
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Sursa foto: Facebook

Autoritățile au efectuat 2.415 secvențieri, iar 101 dintre acestea au fost identificate ca fiind variante Delta, a precizat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, care spune că au fost înregistrate patru decese cauzate de infecția cu această tulpină și niciuna dintre persoanele respective nu fusese vaccinată.

Valeriu Gheorghiță, despre Delta și celelalte variante virale de îngrijorare ale SARS-CoV-2

„În ceea ce privește prevalența variantelor de îngrijorare, în momentul de față, conform raportului săptămânal prezentat de Institutul Național de Sănătate Publică, sunt confirmate 101 tulpini variante virale Delta, ceea ce reprezintă 6% din totalul variantelor de îngrijorare diagnosticate în urma secvențierilor. S-au efectutat până la acest moment, până în săptămâna 28 inclusiv, 2.415 secvențieri și s-au identificat într-un procent de 75% variante virale de îngrijorare. Din aceste variante virale de îngrijorare, în valoare absolută 1.817, 101 sunt variante Delta, ceea ce reprezintă 6% din procentul variantelor de îngrijorare din țara noastră, cu 1% în plus față de săptămâna precedentă. Din aceste cazuri, 54% sunt constituite în 23 de focare, cu 5 mai multe față de săptămâna 27, din care sunt 17 focare familiale și 6 focare de colectivitate din 7 județe, Argeș, Bacău, Brașov, Dolj, Ilfov, Iași, Teleorman și Municipiul București”, a declarat președintele CNCAV, în conferința de presă desfășurată marți.

Oficialul spune că „în 34% din cazurile identificate cu variantă Delta nu s-a găsit nicio legătură epidemiologică legată de istoricul de călătorie sau contact cu persoane cunoscute a fi infectate cu variantă Delta”.

„Ceea ce, desigur, reprezintă un factor important în ceea ce privește transmiterea comunitară, chiar dacă la acest moment nu avem date care să susțină transmiterea comunitară la nivel național. Totuși, aceste cazuri, care nu au o evidență și nu au o legătură epidemiologică menționată, reprezintă un semnal de alarmă asupra evoluției epidemiologice viitoare”, a adăugat el.

Din cele 101 cazuri confirmate cu variantă Delta, doar opt persoane erau vaccinate anti-COVID-19.

„Cele 101 cazuri confirmate cu variantă Delta, 8 persoane erau vaccinate, ceea ce reprezintă 8%, din care 6 cu două doze, intervalul de la momentul efectuării celei de-a doua doze și până la confirmarea testului pozitiv este între 11 și 125 de zile. Practic, avem 6% persoane vaccinate cu schemă completă din cele 101 cazuri confirmate cu infecție cu variantă Delta. Sunt înregistrate și patru decese cauzate de infecția cu varianta Delta, ultimul fiind al unei persoane de sex feminin în vârstă de 90 de ani, din județul Iași, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2. Practic, niciuna dintre persoanele care au decedat, din păcate, ca urmare a infecției cu această variantă virală Delta nu fusese vaccinată”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră