Stelian Ion: Lupta împotriva corupției și a criminalității tinde să devină neconstituțională, prin decizia unor judecători care nu s-au desprins de politicienii care i-au numit la CCR. CCR are nevoie de o reformă reală

Stelian Ion: Lupta împotriva corupției și a criminalității tinde să devină neconstituțională, prin decizia unor judecători care nu s-au desprins de politicienii care i-au numit la CCR. CCR are nevoie de o reformă reală
Foto: Inquam Photos / George Călin

Stelian Ion, ministrul Justiției, a criticat în termeni duri decizia CCR, care a declarat neconstituțională legea privind reducerea vechimii necesare a procurorilor pentru a lucra la DNA și DIICOT, și susține că nevoia de o reformă cu privire la Curtea Constituțională „este din ce în ce mai mare”. „A repara ceea ce a stricat PSD și a dus blocaje în activitatea parchetelor este neconstituțional”, a mai spus oficialul, ironic.

„CCR are nevoie de o reformă reală”, spune Stelian Ion după decizia luată miercuri de judecători

„Curtea Constituțională a mai dat astăzi o lovitură DNA și DIICOT, adică luptei împotriva corupției și a criminalității organizate. CCR nu a ținut cont de opinia celor care știu cel mai bine care este situația în parchete și a ignorat argumentele DNA și DIICOT, susținute, de asemenea, de mai multe asociații ale magistraților și de Secția de procurori a CSM”, a scris Stelian Ion, miercuri, pe Facebook.

Pe fondul deficitului de personal deja existent din DNA și DIICOT, spune Stelian Ion, „decizia CCR închide ușa pentru procurorii mai tineri, bine pregătiți profesional, dar care nu îndeplinesc cerința de 10 ani vechime, impusă de ministrul PSD Florin Iordache”.

„A repara ceea ce a stricat PSD și a dus la blocaje în activitatea parchetelor este neconstituțional. A face reformă în justiție și a le asigura unităților de parchet condițiile și personal pentru a-și desfășura activitatea în mod optim devine neconstituțional. Lupta împotriva corupției și a criminalității tinde să devină neconstitutională, prin decizia unor judecători care nu s-au desprins de politicienii care i-au numit la CCR”, a adăugat oficialul.

El a subliniat că „activitatea procurorilor care în prezent lucrează la DNA și DIICOT nu trebuie afectată”.

„Ministerul Justiției analizează soluțiile pentru ca, pe viitor, aceste structuri care anchetează faptele de corupție și criminalitatea organizată să fie întărite. După motivarea deciziei CCR, Ministerul Justiției va propune modificarea legislației astfel încât aceste unități de parchet și sistemul de justiție în general să funcționeze în mod optim”, a adăugat ministrul Justiției.

Stelian Ion susține că „legile justiției aflate în lucru la Ministerul Justiției vor oferi soluțiile ca lupta anticorupție să continue și garanțiile de independență pentru judecători și procurori”.

„În același timp, necesitatea unei reforme cu privire la Curtea Constituțională este din ce în ce mai mare. CCR are nevoie de o reformă reală și de judecători cu viziune europeană și cu respect pentru funcționarea statului de drept. Vom repara ce a stricat PSD, oricâte piedici ni se pun!”, a conchis ministrul Stelian Ion.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`