Două luni cu Klaus Iohannis la Cotroceni: Preşedinte-jucător, dar cu alt stil decât al lui Băsescu

Două luni cu Klaus Iohannis la Cotroceni: Preşedinte-jucător, dar cu alt stil decât al lui Băsescu
Foto: adevarul.ro

Klaus Iohannis împlineşte mâine două luni de la preluarea mandatului prezidenţial. Iohannis a preluat modelul de preşedinte-jucător, dar a schimbat stilul, consideră specialiştii în politică internă.

Preşedintele a bifat evenimentul prin propunerea lui Eduard Hellvig în fruntea celui mai important serviciu de informaţii, SRI, şi printr-un nou interviu, al doilea de la preluarea funcţiei, care a arătat un preşedinte mult mai categoric.

Klaus Iohannis a desfiinţat proiectul de modificare a Codului Fiscal prezentat de Guvern, a vorbit despre o eventuală demisie a lui Victor Ponta, care s-ar impune dacă acuzaţiile aduse cumnatului său vor fi probate, dar şi despre dorinţa sa de a colabora cu un alt Guvern decât cel condus de Victor Ponta. Tot ieri, Iohannis a preferat să nu mai aştepte schimbarea majorităţii în favoarea PNL şi l-a propus pe europarlamentarul PNL Eduard Hellvig la şefia SRI. Deşi majoritatea parlamentară este de partea coaliţiei de guvernare formată din PSD-UNPR-PC-PLR, Klaus Iohannis a reuşit să obţină sprijinul vicepremierului Gabriel Oprea, preşedintele UNPR, al doilea partid de guvernământ ca mărime, în ciuda şovăielii lui Victor Ponta, scrie Adevărul.

Analistul politic Lucian Dîrdală îl caracterizează pe Iohannis ca fiind un președinte-jucător cu rol ceremonial.

„În cele două luni de mandat, Klaus Iohannis s-a dovedit a fi tot un preşedinte-jucător, doar că stilul şi tactica de joc sunt altele decât cele folosite de Traian Băsescu. Iohannis nu a dat dovadă de timiditate sau trac şi a acţionat tăcut, dar eficace – a reuşit, în bună măsură, să evite acuzaţiile potrivit cărora nu ar fi (încă) suficient de pregătit pentru funcţie. Prin numirea şefului Administraţiei prezidenţiale şi a directorului SRI, a căutat să arate că, deşi îi ascultă pe ceilalţi, ia singur deciziile; prin promovarea pactului politic pentru bugetul apărării, a arătat că intenţionează să se implice în ariile de politică publică ce-i sunt accesibile, din punct de vedere constituţional. Pe de altă parte, prin câteva acţiuni cu un important conţinut simbolic, transmite mesaje indirecte societăţii civile într-un mod pe care îl întâlnim mai ales la preşedinţii cu rol ceremonial“,arată analistul politic, Lucian Dîrdală, citat de Adevărul.

Dan Ionescu, consultant politic, crede că votul de încredere acordat de milioane de români în 16 noiembrie l-au determinat pe Iohannis să nu fie doar un spectator al jocului politic. „Faptul că Iohannis îşi cunoaşte libertăţile pe care i le oferă susţinerea publică şi că prin această învestire simbolică, el a devenit de la primele minute ale mandatului său un preşedinte-jucător. Că îşi va spune altfel pentru a evita comparaţiile cu Traian Băsescu, că va găsi o descriere mai blândă care să ascundă intenţiile sale la prima vedere, oricum va proceda, Klaus Iohannis este şi el un preşedinte-jucător“, consideră Dan Ionescu.

Consultantul politic mai spune că următorul pas al lui Klaus Iohannis este încheierea colaborării cu Victor Ponta. „Luna de miere dintre Preşedinte şi actualul Prim Ministru este pe final. Deşi amândoi au avut nevoie de linişte după alegerile agitate de la finalul lui 2014, drumurile încep să se despartă. Klaus Iohannis nu va putea să evite la nesfârşit o contradicţie cu Victor Ponta pentru simplu fapt că interesele lor nu sunt în nici un fel convergente. Urmează să vedem dacă Preşedintele va avea o abordare frontală sau va încerca să lase actuala situaţie să lucreze în favoarea sa, el urmând ca el doar să culeagă beneficiile. Un alt moment important va fi asumarea de către Klaus Iohannis a unui model pe care să îl propună societăţii deoarece încet, încet, el se îndreaptă spre statutul de lider de la care se aşteaptă şi acţiune nu doar reacţiune“, conchide Dan Ionescu.

Mircea Morariu arată că Iohannis s-a acomodat rapid cu statutul de preşedinte, iar dovadă stă în cel de-al doilea interviu acordat in presă. „Atât cât am văzut din respectivul interviu, dar şi conţinutul în sine al acestuia, mă determină să afirm că din 21 decembrie 2014, când şi-a preluat funcţia, dar şi de la precedenta lui ieşire televizată de la postul Realitatea tv s-a acomodat tot mai ferm cu noua lui poziţie. Şi că apariţia de joi seară confirmă o schimbare. Dl. Iohannis a fost cât se poate de categoric în precizarea naturii relaţiei sale cu premierul Victor Ponta. Domnul Iohannis nu îl mângâie nicidecum zilnic pe creştet pe dl. Ponta, nici nu pune presiune pe acesta, aşa cum îi sugera mai zilele trecute dl. Băsescu“, scrie Mircea Morariu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)
21:46 - Care este orașul cu cel mai lung nume din lume? Este o destinație cunoscută și a ajuns și în Cartea Recordurilor