Moise Guran: Măsurile fiscale propuse de Ponta îi lasă în offside pe liberali. PNL îşi devoalează goliciunea doctrinară

Moise Guran: Măsurile fiscale propuse de Ponta îi lasă în offside pe liberali. PNL îşi devoalează goliciunea doctrinară

Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, principalele propuneri privind noul Cod Fiscal, ce ar urma să intre în vigoare începând din ianuarie 2016.

Acestea sunt: – TVA 20% (cota generală); 18% din 2019
– TVA 9% (cota specială produsele alimentare de bază – carne, lapte, pâine, peşte)
– TVA construcţii – taxare inversă
– Impozit pe dividende 0%
– Accizele la carburanţi revin la nivelul de la 1 ianuarie 2014
– Taxa pe construcţii speciale (taxa pe stâlp) – 0%
– Impozit pe micro 1% (la 2 angajati), 3% la un angajat, 3%+ un forfetar de 1500 lei (la firmele cu niciun angajat)
– Modificări ale cotelor de deducere pentru PFA şi DDA

După publicarea proiectelor noilor coduri fiscale şi de procedură fiscală cei din opoziţie par debusolați. Există, de fapt, doar două-trei reacţii de la PNL, două pe facebook, iar a treia într-un comunicat al fostului ministru sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

În acest context, jurnalistul Moise Guran declară că PNL îşi devoalează goliciunea doctrinară, “în timp ce offside-ul în care au rămas este uriaş”.

Într-un articol publicat pe biziday.ro, Guran critică reacțiile liberalilor cu privire la relaxarea fiscală, afirmând că PNL-ul ar face bine să se apuce de treabă și să termine programul de guvernare pe care-l promite românilor încă din decembrie 2014.

”Domnul Eugen Nicolăescu spune că relaxarea fiscală nu este credibilă pentru că PSD a fost campionul introducerii de taxe noi şi impozite majorate. Aşa o fi, dar uite, pare a-şi recunoaşte greşeala… cum procedăm mai departe? Ne înjurăm sau ne apucăm de treabă? Domnul Eugen Nicolăescu ne îndeamnă să mai aşteptăm programul de guvernare la care tot lucrează şi nu mai termină de lucrat, domnul Cătălin Predoiu, în timp ce aici avem un proiect de lege foarte concret.

Pe Facebook, Alina Gorghiu produce una şi mai mişto. Zice – atâta timp cât nu există o proiecţia a veniturilor bugetare, avem de-a face cu un nou număr de magie propagandistică ce ne arată ceea ce dorim să vedem şi ne ascunde realitatea. Ok, care e realitatea doamna Gorghiu, spuneţi-o cu subiect şi predicat… Dar înainte de asta, aş vrea să vă atrag atenţia că proiecţia bugetară multianuală a fost trimisă în Parlament în decembrie, odată cu întârziatul buget pe 2015, pe care totuşi Parlamentul l-a votat. Deci, poate n-aţi citit presa aia mai fără poze şi can-canuri, dar măcar citiţi ce vă vine în Parlament, unde votaţi? Sau, dacă eşti în Opoziţie, votezi “NU” din principiu, fără să mai citeşti ce votezi?”, scrie realizatorul tv.

Faptul că cei de la PNL, mai exact şefii de la PNL, habar nu au ce se întâmplă în lumea reală, nu face deloc cinste unui partid de opoziţie, care se vede deja la putere, după ce a câşigat la prezidenţiale, consideră Guran. Acesta spune că este “trist că politicienii, indiferent de partid, nu prea reuşesc niciodată să-şi depăşească condiţia de cocoşi de ring, iar în unele situaţii devin mai penibili decât o curcă ce se dă cocoş.”

Cum relaxarea fiscală este mai degrabă o măsură ce ar trebui luată la inițiativa dreptei politice, liberalilor le va fi practic imposibil să dea un vot împotrivă, fără să-și piardă complet credibilitatea ca partid de dreapta.

”Dincolo de lupta de cocoşi, politica are, totuşi, drept scop guvernarea ţării, iar show-ul nu este de pe Facebook sau de la televizor. Nu vă faceţi impresii, indiferent cât va plânge Ponta pe umărul asistaţilor social, măsurile propuse de ministrul său de Finanţe sunt pur liberale. Asta îi încurcă de fapt şi pe liberali.”, mai scrie Moise Guran pe blogul personal.

Premierul Victor Ponta a avut o reacționat la articolul scris de Guran. Șeful Guvernului s-a araătat încântat de susținerea jurnalistului.

„WOW! Moise Guran este de acord cu mine privind Codul fiscal! Iar eu sunt de acord cu el despre Opoziția „Contra Tot”!”, a scris Ponta pe contul de Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`