Cazurile recente din justiția românească și lupta anticorupție au ajuns subiect de discuție în presa internațională. BBC News Online scrie, într-un material despre recentele acțiuni ale Direcției Națiobale Anticorupție(DNA), că au ajuns până la vârful politicii românești.
România pare să devină în sfârșit serioasă în combaterea crimei organizate, la opt ani de la aderarea la UE și la 13 ani de la înființarea DNA. Recentele acțiuni ale Direcției Naționale Anticorupție au ajuns până la vârful politicii românești, se arată în materialul BBC.
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a declarat anterior că România se află pe drumul cel bun și așa trebuie să continue.
„Combaterea corupției rămâne cea mai mare provocare și principală pioritate”, a adăugat el.
„În doar trei ani, ambele partide mari – Portocaliii (democrat-liberalii) și Roșii (social-democrații) – au fost înfrânte în alegeri”, afirma analistul Alina Mungiu-Pippidi.
La fel de important, afirma ea, este caracterul lui Klaus Iohannis, președintele ales în noiembrie. Ca un outsider în politică, el nu este un girant al ințelegerilor secrete între marile partide, care au dominat politica romanească timp de 25 de ani.
BBC mai notează că doar anul trecut 1.138 de figuri publice, inclusiv politicieni de rang înalt, oameni de afaceri, judecători și procurori au fost condamnați de DNA – instituție condusă de procurorul șef Laura Codruța Kovesi – o rată mai mare de patru persoane pe zi (fară a număra sărbatorile legale).