NASA se pregătește să utilizeze o nouă tehnologie pentru explorarea spațiului cosmic. Cercetătorii din SUA au finalizat de curând primul test al noului ceas atomic, instrument cu ajutorul cărora navele spațiale ar putea ajunge cu precizie la destinații îndepărtate.
Noua tehnologie, Deep Space Atomic Clock, funcţionează într-un mod asemănător cu GPS-urile de pe telefoanele mobile.
Pe viitor, ceasul atomic ar putea fi indispensabil pentru călătoriile spațiale. Lansat pe un satelit în iunie 2019, ceasul s-a dovedit de 10 ori mai stabil decât tehnologiile asemănătoare de pe sateliții GPS.
Pentru a calcula traiectoria unei nave spațiale îndepărtate, inginerii transmit semnale de pe nava spațială pe Pământ și înapoi. Aceștia pot utiliza ceasuri atomice de dimensiunea unei lăzi frigorifice la sol, pentru a înregistra semnalele respective, aspect esențial pentru măsurarea precisă a poziției navei spațiale.
Pentru a fi eficente în navigaţie, ceasurile atomice trebuie să fie extrem de precise. O secundă măsurată greșit poate însemna diferenţa dintre o aterizare în siguranţă pe Marte şi ratarea acestuia cu câteva mii de kilometri.
De asemenea, pentru roboții incluși în misiuni îndepărtate, precum planeta Marte, așteptarea semnalelor poate duce la întârzieri, problemă ce poate fi corectată prin ceasurile atomice, conectate la navele spațiale.