G20 a ajuns la un consens istoric: Impozit pe profitul multinaționalelor de cel puțin 15% la nivel mondial. Cele mai mari companii din lume vor plăti taxe oriunde își desfășoară activitatea

G20 a ajuns la un consens istoric: Impozit pe profitul multinaționalelor de cel puțin 15% la nivel mondial. Cele mai mari companii din lume vor plăti taxe oriunde își desfășoară activitatea
foto simbol: Pixabay

Comisia Europeană salută acordul global istoric aprobat sâmbătă de miniștrii de finanțe și de guvernatorii băncilor centrale din G20, despre care spune că „va aduce echitate și stabilitate cadrului internațional privind impozitul pe profit”.

Astfel, se va stabili la nivel mondial un impozit „de cel puțin 15%” pe profitul multinaționalelor, demers care, potrivit Executivului comunitar, „va contribui la reducerea planificării fiscale agresive”.

Rata minimă globală de impozitare efectivă de cel puțin 15% se va aplica tuturor multinaționalelor care realizează venituri financiare combinate de peste 750 de milioane de euro.

Detaliile tehnice ale acordului vor fi negociate în lunile următoare, astfel încât cei 139 de membri ai cadrului general de reformă să perfecteze o variantă finală până în octombrie.

Impozit pe profitul multinaționalelor de cel puțin 15% la nivel mondial, a convenit G20

„Acest consens fără precedent va introduce o reformă completă a sistemului internațional de impozitare a societăților. Acesta va include o realocare a drepturilor de impozitare care va însemna că cele mai mari companii din lume vor trebui să plătească impozite oriunde își desfășoară activitatea”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Odată ce se va ajunge la un consens global final, Comisia promite să se miște repede pentru a propune oficial implementarea măsurilor în UE, în acord cu agenda fiscală a UE și cu nevoile pieței unice.

„G20 a aprobat astăzi (sâmbătă, n.r.) acordul global fără precedent cu privire la reforma impozitului pe profit, la care s-a ajuns săptămâna trecută și care acum este sprijinit de 132 de jurisdicții. A fost făcut un pas îndrăzneț, unul pe care puțini l-ar fi crezut posibil cu doar câteva luni în urmă. Este o victorie pentru echitatea fiscală, pentru justiția socială și pentru sistemul multilateral. Însă munca noastră nu s-a terminat. Avem până în octombrie să finalizăm acest acord. Sunt optimist că vom putea ajunge în tot acest timp și la un consens între toate Statele Membre ale Uniunii Europene cu privire la această chestiune crucială”, a fost reacția lui Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)