Varianta Delta e COVID-19 „pe steroizi”, susține un expert american. Tulpina indiană a devenit dominantă în SUA

Varianta Delta e COVID-19 „pe steroizi”, susține un expert american. Tulpina indiană a devenit dominantă în SUA
Foto simbol: Hepta.ro / Zuma Press / Fabio Teixeira

În 24 de state americane, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut cu cel puțin 10% în ultima săptămână, arată datele Universității Johns Hopkins, pe măsură ce guvernul federal și experții sectorului sanitar continuă să îndemne populația să se vaccineze. Răspândirea variantei Delta, care a devenit dominantă în SUA.

Un expert american susține că varianta Delta e COVID-19 „pe steroizi”

„Ar trebui să ne gândim la varianta Delta ca la o versiune pe steroizi a COVID-19 din 2020”, a declarat Andy Slavitt, fost consilier al comitetului anti-coronavirus din administrația Biden, pentru CNN. „Este de două ori mai infecțioasă. Din fericire, spre deosebire de 2020, chiar avem un instrument care oprește varianta Delta imediat: Se numește vaccin”, a adăugat expertul.

El susține că, pentru persoanele vaccinate în schemă completă, tulpina indiană reprezintă o amenințare redusă, fiind „foarte puțin probabil să vă îmbolnăviți”.

Andy Slavitt consideră că o aprobare deplină a vaccinurilor la nivelul SUA ar putea încuraja și mai multă lume să se vaccineze. În prezent, pe teritoriul american, serurile sunt autorizate numai pentru uz de urgență. Din acest punct de vedere, Pfizer ar putea primi undă verde chiar în această lună.

Potrivit bilanțul de miercuri, mai puțin de jumătate din populația SUA a fost vaccinată în schemă completă – 47,6%. Ponderea persoanelor eligibile vaccinate în schemă completă este ceva mai mare – 55,6%.

Rata de infectare a intrat pe un trend crescător în SUA, țară care săptămâna trecută a înregistrat în medie 15.060 de cazuri noi pe zi – cu 20,7% mai mult decât media din săptămâna anterioară, arată datele publicate de Johns Hopkins.

Chiar și așa, nivelul actual este cu mult sub vârful din primăvară. Spre exemplu, în săptămâna care s-a încheiat pe 14 aprilie autoritățile americane depistau în medie 71.320 de cazuri noi pe zi. La acest capitol, vârful pandemic a fost atins în săptămâna care s-a încheiat pe 8 ianuarie, când media era de 251.000 de cazuri noi pe zi.

La nivel global, peste 4 milioane de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au murit, fiind astfel stabilită o nouă bornă sumbră a pandemiei. Trei țări au înregistrat peste o treime din decesele consemnate pe mapamond – este vorba despre SUA, care a contabilizat 15% din total, urmată de Brazilia și India.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`