Iulian Fota, fostul consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Traian Băsescu, vorbeşte într-un interviu despre “războiul informaţional” în care Rusia a implicat în mod direct şi România, dar şi despre “hărţuirea” de către ruşi a limitelor armatei române, prin survolarea spaţiului aerian de către avioane ruseşti.
“Banuiala mea (pentru ca nu am acces la ce ordine a primit Vocea Rusiei) este ca incepand cu 2012 Romania e parte intr-un razboi informational. Poate cuvantul „razboi” sperie putintel, dar dupa parerea mea cam asta e”, spune Iulian Fota, în interviul acordat ziare.com.
“Unii dintre jurnalistii nostri, cred ca fara rea intentie, iau si rostogolesc vestile, mai ales pe cele bine facute, care au si caracter senzational. Nu stiu daca e un lucru bun.
Cred ca ar trebui o discutie serioasa intre reprezentantii mass-media, ONG-uri si anumite puteri ale statului asupra atitudinii corecte in caz de agresiune informationala. Sunt alte state care in astfel de situatii reactioneaza cum trebuie, nu fac jocul adversarului. Pericolul intotdeauna este ca din dorinta de a da o stire sa faci jocul adversarului tarii tale, transformandu-te, fara sa vrei, repet, fiindca nu banuiesc o rea credinta, intr-o cutie de rezonanta pentru el.
Pot sa va dau un exemplu. Am avut cazul consulului de la Chisinau, va amintiti. Toata presa din Romania a mediatizat acel caz. O situatie similara s-a intamplat in Marea Britanie, cand un diplomat britanic a fost prins in pat cu niste fete bagate de cineva, nu vreau sa precizez cine. Principalii responsabili ai presei britanice au avut o scurta „consfatuire” si concluzia conducatorilor de institutii media a fost ca nu e treaba lor sa faca jocul adversarului, intelegand de ce imaginile respective fusesera date publicitatii. Oricum se stia ca diplomatul respectiv fusese deja pedepsit pe linie administrativa. Asta a fost concluzia lor: nu facem jocul adversarului, nu mediatizam excesiv cazul ca sa le dam lor satisfactie”, declară Fota
Cât priveşte ameninţările militare directe din partea Rusiei, Iulian Fota susţine că “am intrat intr-o perioada internationala mult mai complicata si mai proasta decat altadata si probabilitatea ca Romania sa fie victima sau sa fie angrenata intr-un scenariu militar e mai bine conturata ca altadata. Daca altadata un astfel de scenariu militar era inexistent, mai ales dupa ce fosta Iugoslavie s-a linistit, in momentul asta nu-l mai putem exclude din evaluarile noastre.
Cea mai buna dovada: ca suntem deja hartuiti de avioane militare rusesti care vin si zboara ostentativ pe la granitele noastre, ne obliga sa ridicam aviatia militara in aer. De asemenea, ii testeaza pe bulgari si pe turci. Deci suntem deja intr-o faza in care acum 3-4 ani nu eram.”